Life can be TasteFULL

18 Απριλίου, 2009

Μαστέλο Χίου με καυτερή κόκκινη πιπεριά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Ψητό τυρί με καυτερή πιπεριά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι πάνω σε στρώμα ανοιξιάτικης πράσινης σαλάτας

Ψητό τυρί με καυτερή πιπεριά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι πάνω σε στρώμα ανοιξιάτικης πράσινης σαλάτας

Αυτή είναι μια πρόταση σαλάτας που με ξετρελαίνει για την  ολοκληρωμένη γεύση της και τα απίθανα χρώματά της.

Ψητό τυράκι πάνω σε ένα στρώμα πράσινης σαλάτας, ποτισμένο από ένα αρωματικό  και σπιρτόζικο λαδολέμονο.

Το τυράκι μπορεί να είναι ό,τι ψήνεται στο γκριλ, δηλαδή φορμαέλα Παρνασού ή Κυπριακό χαλούμι ή μαστέλο Χιώτικο. Δοκίμασα αγελαδινό μαστέλο, το οποίο είναι πιο μαλακό από το αντίστοιχο κατσικίσιο.

Την σαλάτα αυτή μπορείτε να φτιάχνετε όλο το χρόνο, όμως τώρα την άνοιξη υπάρχουν βλαστοί τρυφεροί και αρωματικοί που ο συνδυασμός τους γεμίζει εκρήξεις τη γεύση σας και η εικόνα τους ζωγραφίζει το πιάτο.

Σκεφτείτε ελεύθερα: κορφούλες ρόκας, φύλλα μαϊντανού, μάραθου, άνιθου. Όχι κρυμμένα και ψιλοκομμένα, ολόκληρα σαν να είναι αυτή η σαλάτα σας. Φύλλα βασιλικού, πλατύφυλλου ή σγουρού, πράσινου  ή μωβ. Καυκαλήθρα, κόλιαντρος, κάρδαμος, μυρώνια. Γλυκός αρακάς, ξεφλουδισμένα γουλιά από φρέσκα  κουκιά, ωμή αγκινάρα σε λεπτές φετούλες. Ξύσμα από φλούδα λεμονιού, ό,τι αρωματικότερο μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό σας. Καταλαβαίνετε τι εννοώ;

Ψητό τυρί μαστέλο Χίου

Ψητό τυρί μαστέλο Χίου

Κόψτε φέτες από το τυρί, πάχους 1,5 εκ.

Ψήστε σε πολύ ζεστό γκριλ για να κάνει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις από τη μία πλευρά και γυρίστε το να ψηθεί και από την άλλη.

Περιχύστε το με λαδολέμονο, όπου θα έχετε ψιλοκόψει μια καυτερή κόκκινη πιπεριά, μερικά φύλλα δυόσμου και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Σερβίρετέ το είτε μόνο του σαν ορεκτικό, παρέα με τα πρώτα τσίπουρα ή ακουμπήστε το βασιλικά πάνω σε μια πράσινη σαλάτα και ξεκινήστε με αυτή το φαγητό σας.

5 Σχόλια

  1. Gorgeous meze…love the grill marks, bravo!

    Kali Anastasi kai Kalo Pasxa.

    Σχόλιο από Peter — 18 Απριλίου, 2009 @ 10:54 μμ

  2. Thank you Peter! Kalo Pasxa.

    Σχόλιο από Vicky — 19 Απριλίου, 2009 @ 2:25 πμ

  3. Συγχαρητήρια γιὰ τὴν γευστική συνταγὴ τῆς «καυτερῆς πιπεριᾶς»μὲ τὸ μαστέλο Χίου.
    Ὣς Ἑλληνικὴ Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιεπεριᾶς ζητοῦμε τὴν ἄδεια γιὰ τὴν δημοσίευση τῆς παραπάνω συνταγῆς στὸ ἱστολόγιὸ μας (http://kafteripiperia.blogspot.com).
    Εὐχαριστοῦμε ἐκ τῶν προτέρων.Μὲ ἐκτίμηση, Ε.Α.Κ.Π.

    Σχόλιο από Ἑλληνικὴ Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς — 27 Ιουνίου, 2009 @ 1:05 μμ

    • Τι εντυπωσιακό όνομα και τι αγάπη κρύβετε για τις καυτερές πιπεριές για να τους φτιάξετε blog 🙂
      Μετα χαράς να δημοσιεύσετε την συνταγή του Μαστέλου καθώς και άλλες τρεις με καυτερή πιπεριά, αν θέλετε (κρετόσουπα, γιουβαρλάκια, σούπα κόκκινης κολοκύθας). Πατήστε το tag καυτερή πιπεριά και θα τις βρείτε. Κάτω από τον τίτλο, θα σας παρακαλούσα να υπάρχει link προς το blog και το όνομά μου.
      Μήπως ξέρετε παραγωγούς που να διαθέτουν μικρές πιπεριές cherry, γλυκές ή λίγο καυτερές; τις ψάχνω για μια συνταγή. Εστω σπόρους να φυτέψω γαι του χρόνου.
      Ευχαριστώ πολύ

      Σχόλιο από Vicky — 1 Ιουλίου, 2009 @ 12:31 μμ

      • Εύχαριστοῦμε θερμῶς γιὰ τὴν ἄδεια δημοσιεύσεως τῆς συνταγῆς σας.Βεβαίως καὶ θὰ ἀναφέρονται ὃλα τὰ στοιχεῖα τοῦ ἱστολογίου σας.
        Πράγματι ἡ ὑπερβολικὴ ἀγάπη μας γιὰ τὴν καυτερὴ πιπεριὰ μὰς ὁδήγησε στὴν δημιουργία τοῦ ἱστολογίου αὐτοῦ.Θὰ ἀκολουθήσουν , τὸ ἐλπίζουμε συντόμως, οἱ γαστριμαργικὲς συναντήσεις καὶ ἄλλες ἐκδηλώσεις τῆς Ἀδελφότητος τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς καὶ δὲν θά παραλήψουμε νὰ σᾶς προσκαλέσουμε.
        Γιὰ τὶς πιπεριές cherry δυστυχῶς ὓστερα ἀπὸ μία κακοτυχία στὸ φετινὸ φυτώριὸ μας (http://kafteripiperia.blogspot.com/2009/07/blog-post_12.html)
        δὲν εἶναι διαθέσιμες.Ἐλπίζουμε πάντα γιὰ τὴν νέα χρονιὰ.Θὰ σᾶς ἐνημερώσουμε ἐγκαίρως.
        Γιὰ τὶς ὑπόλοιπες συνταγὲς θὰ τὶς δημοσιεύσουμε, μὲ τὸ καλὸ , τὸ ἐπόμενο Φθινόπωρο .Εύχαριστοῦμε καὶ πάλι.
        Μὲ ἐκτίμηση,
        Ἑλληνικὴ Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς.

        Σχόλιο από Ἑλληνικὴ Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς — 14 Ιουλίου, 2009 @ 6:41 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.