Life can be TasteFULL

13 Ιουνίου, 2009

Λικέρ φράουλας με ωρίμανση – ρουμπινί και ελαφρύ

Λικέρ φράουλας α. φρέσκο β. με ωρίμανση

Λικέρ φράουλας α. φρέσκο β. με ωρίμανση

Στο άρθρο για το φρέσκο λικέρ φράουλας, το οποίο γίνεται και πίνεται αυθημερόν, μια φίλη, η Εύη, είπε πως το βρήκε δυνατό και αντιπρότεινε την συνταγή λικέρ φράουλας της Νίκης Μερκούρη, με την οποία έφτιαξε ένα λικέρ πολύ δροσερό και ελαφρύ.

Δοκίμασα την συνταγή και πραγματικά είναι πιο ελαφρύ, έχει τη μισή ποσότητα αλκοόλ από τη συνταγή του φρέσκου λικέρ φράουλας. Επειδή δε, οι φράουλες δεν αλέθονται αλλά μαρινάρονται στο αλκοόλ κάποιο διάστημα και μετά πετιώνται, το λικέρ είναι διαυγές και όχι θολό, όπως βλέπετε στη φωτογραφία.

Ποιό μου αρέσει περισσότερο τελικά;

Το λικέρ της Νίκης έχει πολύ ελκυστικό χρώμα, αλλά το βρήκα πολύ γλυκό και μου θύμισε παραδοσιακό λικέρ. Ακόμα και όταν το σερβίρισα με θρυμματισμένο πάγο, σε ποτήρι του μαρτίνι, αραίωσε περισσότερο και δεν είχε χαρακτήρα.

Το λικέρ της Αργυρώς, παρότι είναι θολό (στο μπουκάλι χωρίζουν τα συστατικά και θέλει κούνημα πριν το σερβίρεις) έχει «σώμα» και χαρακτήρα. Μια γουλιά έχει ένταση και γεύση. Δεν μπορείς να πιείς πολύ, είναι πράγματι δυνατό. Όμως, το σερβίρω σε μικρά παγωμένα σφηνάκια και αυτή η γουλιά είναι ότι χρειάζεται για να καθαρίσει τη γεύση σου και να φρεσκάρει τη διάθεση. Επίσης είναι ικανή να δώσει ένταση στη γρανίτα ή στο παγωτό.

...το φραουλο-μαρτίνι μου

...το φραουλο-μαρτίνι μου

Αν θέλω να πιώ περισσότερο, το σερβίρω σε ποτήρια του μαρτίνι γεμισμένα με τριμμένο πάγο. Για μένα η ισορροπία φρούτου-ζάχαρης-αλκοόλ-πάγου έτσι είναι τέλεια.

Το φραουλομαρτίνι  κάνει τους καλεσμένους μου ευτυχισμένους, ακόμα κι αν πιούν μόνο αυτό το ποτό σπίτι μου.

Η απόφαση είναι δική σας. Σας δίνω την συνταγή της Νίκης Μερκούρη και ευχαριστώ πολύ την Εύη που την πρότεινε και έτσι έχουμε λύση για κάθε γούστο 🙂

Υλικά:

  • 1 κιλό ώριμες φράουλες
  • 1 λίτρο τσίπουρο ή 1/2 λίτρο τσίπουρο και 1/2 λίτρο ούζο
  • 2 κουταλιές σιρόπι γρεναδίνη (προαιρετικό, έχει χρώμα από μόνο του)
  • 3&1/2 κούπες ζάχαρη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσανάκι, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε στη μέση. Τις βάζουμε σε βαθύ πυρεξάκι, προσθέτουμε το ποτό και τη γρεναδίνη και αν θέλουμε ένα φυλαράκι δυόσμο ή μέντα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δύο μέρες. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε εκτός ψυγείου για άλλες δύο μέρες σκεπασμένο μ΄ένα τούλι. Ανακατεύουμε κάπου κάπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Τέλος αφαιρούμε τις φράουλες και σουρώνουμε σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι του λίτρου. Διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται με θρυμματισμένο πάγο.

Προσθήκη δική μου: οι φράουλες όταν τις αφαιρέσετε έχουν χάσει τελείως το χρώμα τους. Πειραματίστηκα και αντί να τις πετάξω πρόσθεσα λίγο χυμό λεμόνι, λίγη ζάχαρη (με το μάτι) και λίγο νερό και τις έβαλα να βράσουν. Θα το πιστέψετε; ξανακοκκίνησαν! με βαθύ φραουλί χρώμα και έδεσαν σαν γλυκό κουταλιού. Όταν κρύωσε, μπήκε στο ψυγείο και μετά το δοκίμασα: οι φράουλες ήταν τραγανές σαν φρέσκα κεράσια! χωρίς υπερβολή. Οι 3 ή 4 μέρες που τις άφησα στο τσίπουρο (είχα δουλειές και τις ξέχασα) τις είχαν σφίξει. Βέβαια η γεύση του ποτού έχει μείνει μέσα τους.

10 Σχόλια

  1. Ψήφισα το φρέσκο διότι μου αρέσουν τα φρέσκα πράγματα…λολ
    όχι αλήθεια, δεν τα έχω δοκιμάσει αλλά από την περιγραφή σου νομίζω πως και μένα θα μου ταίριαζε περισσότερο το φρέσκο λικέρ φράουλας. Άσε που είναι και πιο γρήγορο και δεν χρειάζεται να το έχεις φτιάξει 1μήνα πριν από κάποιο τραπέζι ή κάλεσμα φίλων στο σπίτι…

    Σχόλιο από christalenergy — 14 Ιουνίου, 2009 @ 8:05 μμ

  2. …1 εβδομάδα εννοούσα… 😛 μπερδεύτηκα από το λικέρ λεμονιού που έχω φτιάξει με τη σούπερ συνταγή που μας έδωσες στο σεμινάριο και ακόμα ανυπομονώ για την 24η Ιουνίου όπου θα ανοίξω το πολυπόθητο βάζo με το λικέρ λεμονιού!!!!

    Σχόλιο από christalenergy — 14 Ιουνίου, 2009 @ 8:08 μμ

    • 25 Ιουνίου!

      Σχόλιο από aspros — 15 Ιουνίου, 2009 @ 6:31 πμ

  3. ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΛΛΑΓΗ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΟΤΚΑ ΘΑ ΒΑΛΩ 1/2 ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΡΟΥΜΙ.ΤΟ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΙΚΕΡ ΒΥΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.ΙΣΩΣ Η ΓΕΥΣΗ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΗ.ΟΤΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΑ TOO STRONG ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ!!

    Σχόλιο από ΜΑΙΡΗ — 15 Ιουνίου, 2009 @ 1:33 μμ

  4. Έφτιαξα 1 λικέρ πιο λάιτ και άρεσε στους φίλους μου. Στη συνταγή της Αργυρώς έβαλα 5οο γρ. φράουλες, 250 γρ. ζάχαρη και 5οο ml ποτό. (3οο ml. τσίπουρο και 2οο ml ούζο) Τα ανακάτεψα καλά όλα μαζί στο μπλένερ το έβαλα σε μπουκαλάκια και το πάγωσα στην κατάψυξη. ‘Οσο μένει τόσο πιο ωραίο γίνεται! Έτσι κατα κάποιο τρόπο συνδιάστηκαν οι δύο συνταγές. Περιμένω τα σχολιά σας.

    Σχόλιο από Εύη — 15 Ιουνίου, 2009 @ 9:58 μμ

  5. Εγώ ψήφισα κανένα από τα παραπάνω και ο λόγος είναι, ότι είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους! Δεν πρέπει να συγκρίνονται. Και τα δύο είναι ενδιαφέρον, αλλά δεν θα τα προτιμούσα ποτέ από επιλογή.
    Το φρέσκο έχει πιο αγνή γεύση αλλά η υφή του με παραξενεύει. Το διαυγές θυμίζει περισσότερο εμπορικό λικέρ, αλλά αυτή η μυρωδιά του τσίπουρου στην μύτη, πριν καν τα χείλη αγγίξουν το ποτήρι, είναι απωθητικό. Μπερδεύει το μυαλό. Κόκκινο βαθύ υγρό με άρωμα τσίπουρο…no way.

    Σχόλιο από Vicki Kolovou — 16 Ιουνίου, 2009 @ 12:57 μμ

  6. Επανέρχομαι για να επιβεβαιώσω ότι η αρχική μου επιλογή ήταν και η σωστή. Έχοντας πλέον δοκιμάσει και τα δύο έχω να καταθέσω ότι αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι το φρέσκο.Το άλλο μου φάνηκε να αφήνει μια γεύση αντιβίωσης στο τέλος που δεν μου άρεσε. τελικά χθες βράδυ είπια 5 σφηνάκια από το φρέσκο και δεν μπορούσα να σταματήσω, αν ήταν ακόμα πιο παγωμένο και ίσως λίγο αραιωμένο τότε θα ήταν ακόμα πιο σούπερ!

    Σχόλιο από christalenergy — 16 Ιουνίου, 2009 @ 6:44 μμ

    • Η τσικουδιά δεν ταιριάζει καθόλου με τη ντελικάτη γεύση της φράουλας. Έχει πολύ έντονο και πολύ ιδιαίτερο άρωμα.

      Σχόλιο από Vicky — 18 Ιουνίου, 2009 @ 6:14 μμ

  7. Φρέσκο χωρίς κανένα διλλημα γιατί είναι ένα πλήρες κοκταίηλ από μόνο του και δεν χρειάζεται να καταλαγιάσει η γλύκα για να καταλάβεις τι φρούτο έχει μέσα . Τι στο καλό , άμα δεν αντέχουμε την αψάδα του αλκοόλ μπορούμε να πιούμε μπυρίτσα ή ακόμα και νεράκι, πάντως όχι άλλα σιρόπια-αρχίζω και τα παίρνω με τις τηλεοπτικές τάχαμου μαγείρισσες που προτείνουν συνταγές που κανένα μπαρ δεν θα τολμούσε να σερβίρει στους πελάτες του

    Σχόλιο από Γιώτα — 16 Ιουνίου, 2009 @ 11:16 μμ

    • Μ’αρέσουν τα κοφτερά, κρυστάλινα σχόλια και οι άνθρωποι με άποψη!

      Σχόλιο από Vicky — 18 Ιουνίου, 2009 @ 6:08 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.