Life can be TasteFULL

16 Ιουνίου, 2009

Αυγά ποσέ σε ψημένες φέτες καλαμποκίσιου ψωμιού με φέτα – το κυριακάτικο brunch

Αυγά ποσέ σε φέτες καλαμποκίσιου ψωμιού με τσιπς φέτας!

Αυγά ποσέ σε φέτες καλαμποκίσιου ψωμιού με τσιπς φέτας!

Σερβίρισα αυτό το πιάτο στην κόρη μου, η οποία ξύπνησε αργά και ήθελε κάτι περισσότερο από πρωϊνό, κάτι ελαφρύτερο από μεσημεριανό και κάτι τρυφερότερο από μένα γιατί διάβαζε ακόμα για το τελευταίο της μάθημα στις εξετάσεις του σχολείου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συνθέτω με τα βασικά υλικά: γάλα, αυγά, ψωμί, τυρί. Δίνω χρώμα με τα λαχανικά, άρωμα με φρέσκα βότανα και ένταση με πίκλες: ελιές, κάπαρη, πιπερίτσες καυτερές.

Αυτή τη φορά έβαλα έξτρα δόση φροντίδας, φορμάροντας τα ποσέ αυγά σε σχήμα αρκουδάκι, που είχε στην κοιλίτσα του ένα μελάτο κρόκο! Πολύ παιδικό για έφηβο; Δεν θα το έλεγα.

Να σας περιγράψω το χαμόγελό της όταν σερβίρισα το πιάτο; Ακόμα χαμογελάω από ικανοποίηση. Αυτές οι μικρές στιγμές τρυφερότητας νομίζω πως δεν θα σβηστούν ποτέ από το μυαλό μου.

Έκοψα λεπτές φέτες καλαμποκίσιου ψωμιού, τις έψησα στην τοστιέρα, άπλωσα πάνω τους λεπτές φέτες τυριού φέτας, τις έψησα ξανά. Όταν άνοιξα την τοστιέρα ένα ελαφρύ μέρος του τυριού είχε κολλήσει στην επάνω πλάκα της συσκευής.

Έβαλα τις φέτες στην πιατέλα, επάνω τους τα ποσαρισμένα αυγά, πρόσθεσα τοματάκια plum ολόγλυκα, βασιλικό, ελιές πράσινες τσακιστές, μαύρο πιπέρι και αρωμάτισα με αγουρέλαιο.

Το τυρί που είχε κολλήσει στην επάνω πλάκα της τοστιέρας (αντικολλητική) είχε χρυσίσει και όταν δοκίμασα να το αφαιρέσω με μια ξύλινη σπάτουλα -γιατί έκαιγε- ξεκολλούσε τέλεια και σχημάτισε μερικά τσιπς τυριού που στόλισαν σε όψη και σε γεύση το πιάτο!

Πως ποσάρουμε τα αυγά:

Σε τηγάνι, βάζουμε να βράσει περίπου 4 εκ. νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζει με μικρές φυσαλίδες, πριν ρίξουμε τα αυγά (αν κοχλάζει, τα αυγά θα σκορπιστούν μέσα στο τηγάνι). Προσθέστε 1κουταλιά σούπας ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σφίξει καλύτερα το ασπράδι.

Χρησιμοποιείστε πολύ φρέσκα αυγά για ποσέ. Τα πολύ φρέσκα αυγά έχουν σφικτά ενωμένο το ασπράδι γύρω από τον κρόκο και ψήνονται όμορφα. Τα λιγότερο φρέσκα απλώνουν πολύ μέσα στο νερό.

Σπάστε ένα-ένα τα αυγά σε μπολάκια. Ετοιμάστε τα όλα, πριν αρχίσετε να τα ρίχνετε στο νερό, για να έχουν όλα τον ίδιο χρόνο βρασμού. Αν θέλετε να φτιάξετε 4 αυγά, σπάστε τα σε 4 μπολάκια.

φόρμα τηγανιού για αυγά ποσέ, pancakes κλπ

φόρμα τηγανιού για αυγά ποσέ, pancakes κλπ

α τρόπος (χωρίς φορμάκια):

Βυθίστε λίγο το μπολ στο νερό, ώστε να αρχίσει να σφίγγει το ασπράδι και μετά ρίξτε το αυγό μέσα στο νερό.

β τρόπος (με φορμάκια) :

Λαδώστε τα φορμάκια και βυθίστε τα στο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα στρογγυλά κουπ πατ που κόβουμε τα μπισκότα. Ρίξτε ένα αυγό σε κάθε φορμάκι.

Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να ψηθούν 3-5 λεπτά, μέχρι το ασπράδι να σφίξει και ο κρόκος να αρχίζει να πήζει. Με τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τα αυγά από το νερό και ακουμπήστε τα σε καθαρή λινή πετσέτα (ή χαρτί κουζίνας) να στραγγίσουν τα υγρά.  Προσθέστε αλάτι, πιπέρι & φρέσκο λάδι ελιάς.

Poach eggs: In 12-inch skillet, heat 1 1/2 inches water to boiling over medium-high heat. Reduce heat to medium to maintain water at a gentle simmer. Break cold eggs, 1 at a time, into cup; holding cup close to surface of water, slip in each egg. Cook eggs 3 to 5 minutes, until whites are set and yolks begin to thicken. With slotted spoon, lift out each egg; quickly drain in spoon on paper towels.

2 Σχόλια

  1. Vicky, that’s a delicious looking brunch. The eggs in Greece are so flavourful and the yolks so vibrant.

    Σχόλιο από truenorth67 — 16 Ιουνίου, 2009 @ 11:41 μμ

    • Thank you Peter. Thank God, we still enjoy some privileges down here.

      Σχόλιο από Vicky — 17 Ιουνίου, 2009 @ 12:43 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.