Life can be TasteFULL

21 Ιουνίου, 2009

Μαρέγκες coffee kisses – ένα φιλί με γεύση καφέ για τον πατέρα

Coffee kisses to dad

Coffee kisses to dad from Anna and Aggelos ♥♥

Καλημέρα στους μπαμπάδες όλου του κόσμου! Στο δικό μου πατέρα, στον πατέρα των παιδιών μου. Χρόνια τους πολλά!

Να’ναι γεροί και να στηρίζουν τις οικογένειές τους. Ικανοί να δίνουν και να δέχονται  αγάπη.  Με γεμάτη καρδιά και αγκαλιά από τα παιδιά τους:  είτε είναι ένα χεράκι στην παλάμη τους που ζητά προστασία, είτε ένας έφηβος που τους κοιτά στα μάτια ζητώντας αναγνώριση και αποδοχή, είτε ένας ενήλικας που κατανοεί στο βλέμμα του πατέρα κοινά, πια, μυστικά της ζωής.

Κεράστε σήμερα τους μπαμπάδες του σπιτιού σας ένα φιλί! Ένα μικρό μαρεγκάκι με γεύση καφέ! Ιδανικά, παρέα με ένα espresso. Οι δικοί μας μπαμπάδες προτιμούν τον ελληνικό καφέ, γι’αυτό το δικό μας φιλί θα το σερβίρουμε έτσι.

Με ένα τραγανό μαρεγκάκι που έφτιαξε η Άννα και έναν ελληνικό καφέ που έψησε ο Άγγελος. Με πολλή αγάπη και φροντίδα για τον δικό τους μπαμπά, που τους φροντίζει και τους προστατεύει, που τους αποδέχεται και τους αγαπά, που τους καμαρώνει και τους το δείχνει, που είναι κοντά τους έστω κι αν ζει μακριά.

Στο σπίτι μας, μάστορας στον καφέ είναι ο γιός μου. Όταν μας δει κουρασμένους ή φρεσκοξυπνημένους, όταν θέλει να μας καλοπιάσει ή θέλει χρόνο για να μιλήσει για τα δικά του θέματα, λέει τη μαγική φράση «Να ψήσω καφέ;» κι είναι η φροντίδα του που μας τονώνει περισσότερο από τον καφέ.

Sous-chef, προς το παρόν, είναι η κόρη μου. Δεξί μου χέρι σε κάθε επίσημο τραπέζι του σπιτιού, από τα 12 της. Προς το παρόν λέω, γιατί σύντομα, την βλέπω φοιτήτρια, να φροντίζει το δικό της σπιτικό. Επίσης, σύντομα την βλέπω chef στη δική της κουζίνα (ή στη δική μου :)). Επέστρεψα στο σπίτι μια μέρα και βρέθηκα μπροστά σε μια πιατέλα γεμάτη πάλευκες φωλιές μαρέγκας και άλλη μια γεμάτη μαρεγκάκια-φιλιά σε χρώμα μόκας, με γεύση καφέ!!!!!

Οι μαρέγκες δεν φημίζονται για εύκολο γλυκό! Τα ασπράδια θέλουν καλό χτύπημα, το φορμάρισμα θέλει τάξη για να μην πασαλειφτείς και το ψήσιμο υπακοή στους κανόνες και υπομονή.

Τα είχε -φαίνεται- όλα αυτά το αλεπουδάκι, μαζί με διάθεση να δημιουργήσει και μπήκε στην κουζίνα.

Υλικά:

  • 150 ml ασπράδια αυγών (περίπου 4 μεγάλα αυγά)
  • 220γρ ζάχαρη λευκή ψιλή (περάστε τη λίγο στο γουδί)
  • 1 κουταλιά γλυκού λευκό ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας καφέ στιγμής
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό ζεστό

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 120 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Χτυπήστε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να σφίξουν και να σχηματίζουν  κορυφές. Σταδιακά προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει πολύ πηχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Διαλύστε τον καφέ στο νερό σε ένα μπολάκι και «διπλώστε τον» προσεκτικά στη μαρέγκα. Γεμίστε με το μίγμα ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής (χωρίς διακοσμητική μύτη) με στρογγυλό  άνοιγμα 1,5 εκ. Κολλήστε, με λίγο μίγμα στις τέσσερις γωνίες, αντικολλητικό χαρτί πάνω σε 2 λαμαρίνες φούρνου. Σχηματίστε τα μαρεγκάκια-φιλιά, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους – δεν φουσκώνουν- προσέχοντας να μένει η μυτούλα τους όρθια.

Ψήστε για 10-15 λεπτά μέχρι να είναι τραγανά εξωτερικά. Σβήστε τον φούρνο και αφήστε τις μαρέγκες μέσα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Ενώστε τα φιλιά με παγωτό ή ganache

Ενώστε τα φιλιά με παγωτό ή ganache

Πρόταση σερβιρίσματος:

Τα φιλιά μπορούν να σερβιριστούν ενωμένα είτε με ganache είτε με παγωτό. Εμείς δοκιμάσαμε ένα αγαπημένο παγωτό σοκολάτα να ενώσει τα τραγανά φιλάκια και το ευχαριστηθήκαμε! Φυσικά ενώνονται και τρώγονται στη στιγμή, πριν λυώσει το παγωτό. Αν επιλέξετε τη ganache, δεν έχετε τέτοιο πρόβλημα.

Ganache με γεύση φουντουκιού:

  • 150γρ κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές γλυκού λικέρ φουντούκι
  • 1 κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος

Βάλτε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε μέχρι να λυώσουν και να γίνουν κρέμα.

4 Σχόλια

  1. Βίκυ καλημέρα,

    Το blog σου είναι όπως όλα αυτά τα ωραία που μας έφερνες στο γραφείο! Φτιαγμένο με αγάπη, αυθεντικό και με σημασία στη λεπτομέρεια.
    ΜΠΡΑΒΟ!

    Πολλά φιλιά

    Σχόλιο από κωστής — 22 Ιουνίου, 2009 @ 9:42 πμ

  2. Χαμογελώ με τα λόγια σου, όπως τότε! Θυμάμαι ακόμα τα δικά σου «τυροπιτάκια του Κωστή» (έχω ακόμα τη συνταγή). Να έρχεσαι, θα ‘χω καλά τραταρίσματα 🙂

    Σχόλιο από Vicky — 22 Ιουνίου, 2009 @ 2:42 μμ

  3. Μου κάνει εντύπωση ο χρόνος. Άλλες συνταγές δίνουν ώρα σε χαμηλή βέβαια θερμοκρασία! Εξ αυτού θα τη δοκιμάσω τη συνταγή, άλλωστε μας αρέσουν αυτά τα φιλάκια!

    Σχόλιο από Katerina — 29 Ιουλίου, 2009 @ 1:18 μμ

    • Είναι μικρές μαρέγκες, Κατερίνα, γι’αυτό θέλουν λιγότερο χρόνο από τις μεγαλύτερες.

      Σχόλιο από Vicky — 30 Ιουλίου, 2009 @ 12:36 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.