Life can be TasteFULL

25 Ιουνίου, 2009

Αμυγδαλωτά – τα γλυκά της χαράς και των νέων ξεκινημάτων

Αμυγδαλωτά

Αμυγδαλωτά- τα γλυκά της χαράς

Τα δάχτυλά μου μοσχοβολάνε ανθόνερο, το ίδιο και η κουζίνα μου. Στην πιατέλα στέκονται καμαρωτά κατάλευκα αμυγδαλωτά, σαν καμπανούλες που σημαίνουν χαρμόσυνα.

Αυτά τα γλυκά φτιάχνονται σ’όλη την Ελλάδα για να καλωσορίσουν νέες ζωές, νέα ονόματα, νέα ξεκινήματα.

Χιονάτα σαν την αγνότητα των ευχών, αρωματικά σαν τους ανθούς της νερατζιάς, γεμάτα αμύγδαλα σαν την αφθονία που προσκαλείς, γεμάτα γλύκα σαν τη ζωή που θέλεις να αποκτήσεις.

Τα σημερινά αμυγδαλωτά τα αφιερώνω στα πρώτα γενέθλια των Girl Geek Dinners, με την ευχή να μείνουν πολλά-πολλά χρόνια ενεργός υποστηρικτής κάθε Ελληνίδας που πιστεύει στον εαυτό της, δοκιμάζεται σε νέα ξεκινήματα και ακολουθεί το όνειρό της, με σύμμαχο την τεχνολογία και την γνώση.

Τα έφτιαξα παρέα με με την κόρη μου και τα στέλνω στη σημερινή επετειακή συνάντηση,για να ευχαριστήσω για την υποστήριξη που δόθηκε και σε μένα απλόχερα.

Εύχομαι σε κάθε γυναίκα που επιχειρεί, να πετύχει το στόχο της!

Υλικά:

  • 1 κιλό αμύγδαλα
  • 6 ασπράδια αυγών
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1/4 φλυτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/4 φλυτζανιού ανθόνερο
  • 3 σταγόνες εσάνς πικραμυγδάλου
  • Ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση:

1. Στεγνώστε πολύ καλά τα αμύγδαλα, αφού τα ξεφλουδίσετε (τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και μετά τα ξεφλουδίζετε εύκολα ένα-ένα). Παραδοσιακά τα στέγνωναν 2 μέρες στον ήλιο, αλλά μπορείτε να επισπεύσετε τη διαδικασία βάζοντας τα στο φούνο, στους 60 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Θέλετε να στεγνώσουν μέχρι μέσα αλλά να μην πάρουν χρώμα. Θα τα δείτε να «ανοίγουν» όταν έχουν στεγνώσει.

Happy 1st anniversary GGD!

Happy 1st anniversary GGD!

2. Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς, πριν τα περάσετε στο πολυμίξερ για να γίνουν σα χονδρό σιμιγδάλι. Αν τα αλέσετε ενώ είναι ζεστά, θα βγάλουν το λάδι τους και δεν θα γίνει σπυρωτό το μίγμα.

3. Ξαναπεράστε στο πολυμίξερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη, να ενωθούν καλά.

4. Προσθέστε το σιμιγδάλι, το ανθόνερο, την εσάνς πικραμυγδάλου, τα ασπράδια -ελαφρά χτυπημένα με το πηρούνι, όχι σε μαρέγκα- και ζυμώστε το μίγμα, να ανακατευτούν ομοιογενώς τα υλικά.

5. Παίρνετε μικρές μπαλίτσες με ένα κουτάλι και πλάθετε σε σχήμα αχλαδιού ή καμπάνας ή κουφέτου. Για να μην κολλά το μίγμα στα χέρια σας, βουτάτε τα συνεχώς σε ανθόνερο. Βοηθά πολύ στο πλάσιμο. Βάζετε τα αμυγδαλωτά στις λαμαρίνες του φούρνου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

6. Ψήνετε στους 150 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στη βάση και στην κορυφή τους. Όσο ψήνετε τη μια λαμαρίνα, ετοιμάζετε την επόμενη.

7. Ξεκολλάτε τα αμυγδαλωτά από το χαρτί προσεκτικά και τα αφήνετε να κρυώσουν.

8. Άχνισμα: Βρέχετε με τα δάχτυλά σας ή με ένα πινέλο τα αμυγδαλωτά ένα-ένα και τα βουτάτε στη ζάχαρη άχνη.

Διατηρείστε τα σε ερμητικά κλειστό κουτί. Ξεραίνονται εύκολα, αν τα αφήσετε απλώς στην πιατέλα.

4 Σχόλια

  1. Πως λέγεται το ανθόνερο στ’ Αγγλικά;

    Σχόλιο από Ελένη — 26 Ιουνίου, 2009 @ 4:23 μμ

    • Orange blossom / flower water, παρόλο που χρησιμοποιούν και ανθούς νερατζιάς ή λεμονιάς μαζί με της πορτοκαλιάς, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Κανονικά γίνεται με απόσταξη αλλά βρήκα μια μαροκινή συνταγή που ισχυρίζεται ότι δίνει αρωματικό ανθόνερο για να χρησιμοποιήσεις στα φαγητά και τα γλυκά.
      Διαλέγουμε ανθούς από αψέκαστα δέντρα που μοσχοβολούν. Αν δεν μοσχοβολούν στο δέντρο δεν θα δώσουν άρωμα στο νερό. Μαζεύουμε τους ανθούς 2-3 ώρες μετά την ανατολή του ήλιου. Πλένουμε με κρύο νερό να φύγουν έντομα και σκόνη. Συνθλίβουμε τους ανθούς στο γουδί και τους βάζουμε σε γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε απεσταγμένο νερό, μέχρι να τους καλύψει (αν βγεί δυνατό μπορούμε να το αραιώσουμε με περισσότερο νερό στο τέλος). Αφήνουμε το κλειστό βάζο στον ήλιο για 2 εβδομάδες. Ελέγχουμε το άρωμα. Αν δεν είναι αρκετά δυνατό, το αφήνουμε άλλη μια εβδομάδα. Σουρώνουμε και φυλάμε το ανθόνερο σε μικρά μπουκαλάκια στο ψυγείο.
      Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε με ροδοπέταλα να φτιάξουμε ροδόνερο.

      Σχόλιο από Vicky — 29 Ιουνίου, 2009 @ 12:34 πμ

  2. We have the same anniversary day!
    25th of June 1972,was my weedind day!
    Χρονια πολλα και γλυκα.
    κωστας

    Σχόλιο από Κωστας — 6 Ιουλίου, 2009 @ 12:42 μμ

    • Σου εύχομαι να ζήσεις με τη γυναίκα σου πολλές-πολλές γλυκές επετείους γάμου!

      Σχόλιο από Vicky — 6 Ιουλίου, 2009 @ 4:58 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.