Life can be TasteFULL

10 Αυγούστου, 2009

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί και αμπελόφυλλα

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί και αμπελόφυλλα

Γεμιστοί κολοκυθοανθοί και αμπελόφυλλα

Η φετινή σοδειά των αμπελόφυλλων έχει μαζευτεί και έχει μπει στα βαζάκια με την άλμη. Τα τρυφερά μαγιάτικα φύλλα του αμπελιού, ιδανικά της ποικιλίας σουλτανίνας, έχουν πάρει τη θέση τους για τα ντολμαδάκια που θα μαγειρέψουμε όλη τη χρονιά.

Οι ανθοί των κολοκυθιών εμφανίζονται στους πάγκους της λαϊκής και των σουπερ μάρκετ από τον Μαϊο μέχρι τον Οκτώβριο περίπου. Τα θηλυκά λουλουδάκια έχουν γονιμοποιηθεί και έχουν δώσει καρπό, το κολοκυθάκι πάνω στο οποίο κυκλοφορούν! Μέσα στο λουλούδι, υπάρχει ένα στήμονας, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί πριν το μαγείρεμα γιατί πικρίζει.

Υπάρχουν, όμως και αρσενικά λουλούδια κολοκυθιάς, τα οποία αρχικά χρησιμοποιούνται για να γονιμοποιηθούν τα θηλυκά λουλούδια στο μποστάνι -και έτσι να γεννηθούν τα κολοκυθάκια. Αφού με τη βοήθεια των μελισσών ολοκληρωθεί η αποστολή τους, χρησιμοποιούνται για γεμιστά. Ο στήμονας που περιέχουν τα αρσενικά λουλούδια δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί -λένε οι παλιές νοικοκυρές- τρώγεται.

Αρσενικό λουλούδι κολοκυθιάς

Αρσενικό λουλούδι κολοκυθιάς 2ης ημέρας (έχει κλείσει τα φύλλα του)

Τα αρσενικά λουλούδια – είναι πιο μεγάλα από τα θηλυκά – πωλούνται μόνο στη λαϊκή. Θα τα βρείτε μόνο τις πρωϊνές ώρες  γιατί έρχονται λίγα και πωλούνται γρήγορα (2 € οι 20 ανθοί). Αυτά δεν είναι κολλημένα πάνω στα κολοκύθια αλλά έχουν μακρύ βλαστό, σαν κανονικά λουλούδια (δείτε φωτογραφία).

Τους κολοκυθοανθούς τους μαζεύουν νωρίς το πρωϊ όταν είναι ακόμα ανοικτοί από την πρωϊνή δροσιά. Με τη ζέστη κλείνουν τα φύλλα τους και θέλουν προσεκτικό χειρισμό για να αφαιρέσεις τον στήμονα, να τα πλύνεις και να τα γεμίσεις, χωρίς να τα καταστρέψεις. Μερικές φορές κλείνοντας, φυλακίζουν μέσα τους τη μελισσούλα που μεταφέρει τη γύρη. Με προσοχή, λοιπόν, το καθάρισμα.

Οι κολοκυθοανθοί είναι αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό της Κρήτης, συνήθως γεμιστοί με ρύζι, μαγειρεμένοι παρέα με ντολμαδάκια αμπελόφυλλα. Γεμίζονται και με πληγούρι ή κιμά.

Υλικά:

Για 40 ανθούς κολοκυθιάς ή 400γρ. αμπελόφυλλα υπολογίστε 1/2 κιλό ρύζι. Αυτή η γέμιση είναι πολύ αρωματική και δροσερή. Η τομάτα, σε κομματάκια, κάνει μεγάλη διαφορά.

  • 1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
  • 1/2 κιλό τομάτες σε μικρά κομματάκια (ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους)
  • 1/2 κούπα λάδι ελιάς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 1 κούπα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σωτάρουμε στο μισό λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις τομάτες σε κομματάκια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τους ανθούς και τα αμπελόφυλλα. Οι αρσενικοί ανθοί είναι μεγάλοι και χωρούν πολύ ρύζι. Μην παρασυρθείτε και τους γεμίσετε, θα καταλήξετε με τεράστια ντολμαδάκια! Γεμίζετε με ίδια ποσότητα ρυζιού, ώστε να φτιάξετε ομοιόμορφους κολοκυθοανθούς.

Στρώνετε τα ντολμαδάκια, δίπλα-δίπλα, στην κατσαρόλα, σε όσες στρώσεις χρειαστεί. Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό λάδι. Σκεπάζετε με ένα μεγάλο πιάτο. Προσθέστε ζεστό νερό τόσο όσο να τα καλύψει. Ψήνετε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, μέχρι να πιούν το νερό και να μείνουν με το λάδι τους. Κατα διαστήματα κουνάτε την κατσαρόλα να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν κολλήσει (αν η φωτιά είναι χαμηλή δεν κινδυνεύουν).

Σερβίρετε χλιαρά ή κρύα με γιαούρτι σακούλας, με μάραθο ψιλοκομμένο και λάδι.

2 Σχόλια

  1. με άρωμα διακοπών! δείχνουν υπέροχα!

    Σχόλιο από aspros — 13 Αυγούστου, 2009 @ 4:12 μμ

  2. με άρωμα Κρητικής γης! όπου πας θα δοκιμάσεις μια ακόμα παραλλαγή γεμιστών ανθών και μια ακόμα παραλλαγή από ξύγαλο ή ανθόγαλο.

    Σχόλιο από Vicky — 15 Αυγούστου, 2009 @ 12:09 πμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.