Life can be TasteFULL

24 Αυγούστου, 2009

Κρέμα αμυγδάλου με πραλίνα αμυγδάλου – δροσερή και αρωματική

Κρέμα αμυγδάλου με πραλίνα αμυγδάλου

Κρέμα αμυγδάλου με πραλίνα αμυγδάλου

Αυτή είναι η πιο απλή κρέμα που μπορείτε να φτιάχνετε!

Είναι μια ευχάριστη παραλλαγή για τα παιδιά -πίνουν το γάλα τους σε κρέμα- αλλά και για τους μεγάλους – παγωμένη κρεμούλα για πρωϊνό ή για απογευματινό γλυκάκι, μια χαρά ακούγεται!

Είναι γλυκό της στιγμής, το αφήνετε να παγώσει και να δέσει στο ψυγείο και επιδέχεται άπειρες γευστικές παραλλαγές.

Αγαπώ πολύ τη γεύση του πικραμύγδαλου και πιστεύω πως ταιριάζει τέλεια με το γάλα. Και στα παιδιά μου αρέσει πολύ! Η πρόταση του καραμελωμένου αμύγδαλου από πάνω είναι προτιμότερη για σερβίρισμα σε ενήλικες παρά σε παιδάκια.

Αν σας αρέσουν άλλες γεύσεις, αρωματίστε το γάλα -όσο ζεσταίνεται- με φλούδες λεμονιού ή πορτοκαλιού ή λοβό βανίλιας ή μαχλέπι ή μαστίχα (αυτή θέλει λυώσιμο πρώτα σε μια λιπαρή ουσία για να μπορέσει να ανακατευτεί, διαφορετικά θα κολλήσει στην κατσαρόλα σας και θα καθαρίζετε ατελείωτα).

Υλικά (για 5 μπολάκια):

  • 2 κούπες γάλα (500ml)
  • 30 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε 30 ml νερό για να είναι πιο μαλακή η κρέμα (με 50 γρ κορν φλάουρ -διαλυμένο σε 50 ml νερό- η κρέμα θα γίνει πιο πυκνή και θα ξεφορμάρεται σαν λευκή «τούρτα» – αυτή είναι η αναλογία για το μαλεμπί, η πολίτικη κρέμα που φορμάρεται σε ταψάκι, βρεγμένο πρώτα με νερό, και ξεφορμάρεται αφού παγώσει, περιχύνεται με ροδόνερο ή γλυκό τριαντάφυλλο).
  • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά γλυκού εσάνς πικραμυγδάλου

Εκτέλεση:

Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί (μαζί με φλούδες ή όποιο αρωματικό διαλέξατε). Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το 10 λεπτά σκεπασμένο να σταθεί και να πάρει τα αρώματα. Σουρώστε και ξαναβάλτε το στην κατσαρόλα. Αν θέλετε το γάλα με άρωμα αμυγδάλου, δεν χρειάζεται να περιμένετε. Η εσάνς θα προστεθεί στο τέλος.

Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί. Φέρτε σε σημείο βρασμού. Προσθέστε το αραιωμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβωλιάσει ή κολλήσει. Δένει αμέσως η κρέμα, όταν το γάλα έχει έρθει σε σημείο βρασμού. Προσθέστε την εσάνσς πικραμυγδάλου και ανακατέψτε καλά.

Η πραλίνα αμυγδάλου διατηρείται σε βαζάκι, καλά κλεισμένο στο ψυγείο. Την προσθέτετε την ώρα του σερβιρίσματος στην κρέμα, γιατί διαφορετικά θα λειώσει η καραμέλα με την υγρασία του ψυγείου.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου. Για να την φτιάξετε, πρέπει να έχετε καλά στεγνωμένα αμύγδαλα στο φούρνο, ξεφλουδισμένα ή όχι -εξαρτάται από εσάς (100γρ. αμύγδαλα). Κρατείστε τα ζεστά όσο δουλεύετε τη ζάχαρη.

Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε λίγη ζάχαρη και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης αφήστε τη να λυώσει. Συνεχίστε με νέα ποσότητα ζάχαρης. Συνολικά θα λυώσετε έτσι 8Ο γρ. ζάχαρης.

Προσθέστε τα ζεστά αμύγδαλα, ανακατέψτε καλά και βγάλτε τα να κρυώσουν σε ελαφρά λαδωμένο αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσουν τελείως, τα τεμαχίζετε σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια.

2 Σχόλια

  1. Μιαμ, μιαμ! Θα την δοκιμάσω στα παιδιά μου! Πιθανότατα με μια ήπια και δοκιμασμένη (πολλάκις) γεύση για αρχή, όπως βανίλια.

    Σχόλιο από aspros — 1 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 8:42 πμ

  2. To απλό είναι ωραίο! Καλό Φθινόπωρο!

    Σχόλιο από Katerina — 15 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:03 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.