Life can be TasteFULL

26 Αυγούστου, 2009

Φριτάτα με κολοκυθοανθούς, δυόσμο, τριμμένο κολοκυθάκι και κατσικίσιο τυρί

Φριτάτα με κολοκυθοανθούς και κατσικίσιο τυρί

Φριτάτα με κολοκυθοανθούς και κατσικίσιο τυρί

Σαν φριτάτα (frittata) ενοούμε μια ομελέτα στην οποία τα υλικά – λαχανικά, τυρί, αλλαντικά  ακόμα και ζυμαρικά που έχουν περισσέψει- ψήνονται μαζί με τα αυγά. Το ψήσιμο ξεκινά στην εστία της κουζίνας και ολοκληρώνεται στο γκριλ.

Σαν ομελέτα ενοούμε ψημένη βάση αυγών (με ή χωρίς αρωματικά βότανα), η οποία σερβίρεται διπλωμένη στα δύο ή στα τρία. Αν είναι γεμιστή, τοποθετούμε τα ήδη ψημένα -αν χρειάζονται ψήσιμο – υλικά γέμισης, πριν την διπλώσουμε.

Και οι δύο παρασκευές χρειάζονται ένα πολύ καλό αντικολλητικό τηγάνι, με χερούλι μεταλλικό για να μπαίνει στο φούρνο -για τη φριτάτα- και μια σπάτουλα σιλικόνης.

Η ιταλική φριτάτα ή η ισπανική τορτίγια είναι μια ευέλικτη ομελέτα, την οποία κυριολεκτικά μπορείτε να δημιουργήσετε με ό,τι έχετε διαθέσιμο στην κουζίνα σας. Ένας βασικός κανόνας ισχύει: τα υλικά θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα και χωρίς υγρασία πριν ρίξετε τα αυγά.

Αν βάλετε πατάτες θα πρέπει να τις έχετε σωτάρει και μαγειρέψει πρώτα. Αν βάλετε μανιτάρια θα πρέπει να τα σωτάρετε να χάσουν τα υγρά τους, αλλιώς θα τα βγάλουν στην ομελέτα. Προετοιμάστε -αν χρειάζεται – τα υλικά ένα ένα και μετά ενώστε τα στο τηγάνι. Δηλαδή, πρώτα οι πατάτες, μετά τα μανιτάρια, μετά το κρεμμύδι με το μπέϊκον και τη πιπεριά, μετά όλα μαζί στο τηγάνι έτοιμα για τα αυγά.

Να θυμάστε πως τα μικρότερα κομμάτια υλικών μαγειρεύονται πιο γρήγορα και χάνουν πιο εύκολα το νερό που περιέχουν. Τα κολοκυθάκια, που περιέχουν πολύ νερό, είναι προτιμότερο να τα τρίψετε, να τα στίψετε ελαφρά στα χέρια σας και να τα σωτάρετε. Οι κολοκυθοανθοί που θέλουν ένα πέρασμα μόνο για να διατηρηθούν «ζωντανοί» είναι από τα τελευταία υλικά που θα προσθέσετε πριν ρίξετε τα αυγά.

Πριν βάλετε το τηγάνι κάτω από το γκριλ, είναι η ώρα για τα τυριά. Σκορπίστε στην επιφάνεια όποιο τυρί σας αρέσει, σε κομμάτια και τελειώστε την φριτάτα στο φούρνο.

Αυτή είναι η λογική. Να σας πω τωρα ειδικά πως με ανθισμένα κολοκυθάκια, δυόσμο και κατσικίσιο τυρί θα κάνετε μια γλυκειά και ελαφριά φριτάτα;

Υλικά:

  • 4 ανθισμένα κολοκυθάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες ή κυβάκια
  • 4 αυγά
  • ένα κομμάτι κατσικίσιο τυρί ή φέτα ή ανθότυρο ή όποιο άσπρο τυρί σας αρέσει
  • μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου σε λωρίδες κομμένα
  • λάδι ελιάς, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αφαιρέστε τους ανθούς, χωρίστε τους στη μέση και καθαρίστε τους στήμονες. Πλύντε και αφήστε στην άκρη.

Τρίψτε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη, αλατίστε τα και αφήστε για μισή ώρα στο στραγγιστήρι να βγάλουν τα νερά τους. Στίψτε τα ελαφρά στα χέρια σας και αφήστε τα στην άκρη.

Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε λάδι να καλύψει τον πάτο του. Προσθέστε το κρεμμύδι και το τριμμένο κολοκυθάκι να σωταριστούν. Όταν έχει γίνει διάφανο το κρεμμύδι και έχει χάσει τα υγρά το κολοκυθάκι, προσθέστε τους ανθούς. Σκεπάστε με το καπάκι, για να μαλακώσουν λίγο με τον ατμό. Αν δουλεύετε σε μέτρια φωτιά δεν θα καεί τίποτα και θα έχετε το χρόνο να κάνετε σωστά όλα τα βήματα.

Τσεκάρετε ότι και οι ανθοί έχουν μαλακώσει, τρυπώντας τη βάση τους με τη μύτη ενός μαχαιριού. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα του δυόσμου.

Χτυπήστε με πηρούνι τα αυγά καλά, να μην έχουν αδιάλυτα κομμάτια από το ασπράδι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε τα αυγά στα υπόλοιπα υλικά. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κάντε κυκλικές κινήσεις να σηκώνετε τα υλικά για να μπαίνει από κάτω τους το αυγό. Μην χαλάτε την καλή εμφάνιση των υλικών στην επιφάνεια.

Χαμηλώστε κι άλλο τη φωτιά.

Μόλις δείτε ότι η ομελέτα έχει σταθεροποιηθεί από κάτω αλλά επάνω είναι ακόμα υγρή, είναι η ώρα να μετακομίσει στο φούρνο. Αν μείνει πολύ ώρα στην εστία ή άν μείνει σε δυνατή φωτιά θα στεγνώσει ή θα καεί από κάτω.

Σκορπίστε στην επιφάνεια το τυρί. Το κατσικίσιο τυρί έχει ήπια και βελούδινη γεύση. Η φέτα έχει περισσότερη γευστική ένταση και σπιρτάδα. Βάλτε το τηγάνι κάτω από το γκριλ του φούρνου που έχετε προθερμάνει καλά για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και από την πάνω πλευρά.

Αφήστε την ομελέτα να σταθεί 10 λεπτά μετά το φούρνο. Χαλαρώστε προσεκτικά τις άκρες με τη σπάτουλα και σερβίρετε σε ξύλινο δίσκο, κόβοντας τριγωνικά κομμάτια (σαν την πίτσα).

2 Σχόλια

  1. Υπέροχη και καλοκαιρινή η φριτάτα. Από απλές τηγανητές πατάτες που μπορεί να περισσέψουν έως το ποίημα που περιγράφεις είναι ένα εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο.

    Σχόλιο από aspros — 27 Αυγούστου, 2009 @ 2:25 μμ

    • Και ευέλικτο επίσης. Με ό,τι υλικά έχεις διαθέσιμα και ανάλογα με την εποχή το μετατρέπεις σε ανάλαφρο ή σε ενισχυμένο!

      Σχόλιο από Vicky — 31 Αυγούστου, 2009 @ 10:58 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.