Life can be TasteFULL

28 Αυγούστου, 2009

Ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι αμαρέτο με παγωτό και πραλίνα αμυγδάλου

Ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι amaretto με παγωτό και πραλίνα αμυγδάλου

Ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι amaretto με παγωτό και πραλίνα αμυγδάλου

Η πρακτική των ποσαρισμένων φρούτων νομίζω εκλείπει τα τελευταία χρόνια από τις σπιτικές κουζίνες. Κι όμως, μπορείς εύκολα να ετοιμάσεις γλυκό από ένα ακόμα φρούτο που βαριέσαι να φας.

Μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, φράουλες, ροδάκινα, ανανάς, μάνκο, σύκα αλλάζουν ταυτότητα μετά από ένα ζεστό μπανάκι σε αρωματικό σιρόπι. Βασικό συστατικό επιτυχίας είναι τα φρούτα να μην είναι πολύ ώριμα.

Για το σιρόπι κρατείστε τις αναλογίες 3-2-1, που σημαίνει 3 κούπες νερό, 2 κούπες ζάχαρη και 1 κούπα αλκοολούχο ποτό. Το ποτό μπορεί να είναι ένα λικέρ ή κονιάκ ή ουϊσκι ή ρούμι. Το αλκοόλ μειώνει τη γλύκα του σιροπιού και λειτουργεί σαν συντηρητικό. Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το νερό και το αλκοόλ με κρασί, ένα λευκό ξηρό κρασί (σε αναλογία 4 κούπες κρασί: 2 κούπες ζάχαρη). Αρώματα στο σιρόπι μπορείτε να προσθέσετε με τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλα, γλυκάνισο κλπ), με φλούδες εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ φρουτ) και εξωτικό λοβό βανίλιας.

Τα ποσαρισμένα φρούτα μπορείτε να τα προσφέρετε σε ανοικτό μπολ, δροσερά από το ψυγείο, μαζί με το δίσκο των τυριών. Αλλιώς, τα προσφέρετε μαζί με το παγωτό, αφού τα περιχύσετε με το συμπυκνωμένο σιροπάκι τους και τραγανή πραλίνα αμυγδάλου.

Υλικά:

  • 8 λευκόσαρκα ή κίτρινα ροδάκινα (όσο πιο ροζ είναι η φλούδα του φρούτου τόσο πιο ροζ θα βγει το χρώμα του σιροπιού)
  • 3 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα λικέρ αμαρέτο

Εκτέλεση:

Τα κίτρινα ροδάκινα δεν κάνουν ροζ σιρόπι :(

Τα κίτρινα ροδάκινα δεν κάνουν ροζ σιρόπι 😦

Βάλτε το νερό και τη ζάχαρη σε πλατειά κατσαρόλα να βράσει για 5 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το λικέρ και χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο – το σιρόπι να κάνει μικρές φούσκες.
Κόψτε τα ροδάκινα στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και βάλτε τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στην κατσαρόλα.

Σκεπάστε τα με ένα πιάτο να μένουν βυθισμένα στο σιρόπι εντελώς (αλλιώς κάνουν δυσχρωμίες). Αν δεν χωρούν σε μια κατσαρόλα, μαγειρέψτε τα σε δύο δόσεις. Θέλουν περίπου 5 λεπτά ποσάρισμα.

Βγάλτε το πιάτο και ελέξτε τρυπώντας με ένα πηρούνι από την εσωτερική μεριά του φρούτου αν είναι τρυφερό.

Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίστε με την επόμενη δόση. Όταν έχουν κρυώσει μπορείτε να αφαιρέσετε τη φλούδα τους, αν θέλετε. Τώρα έχετε δύο επιλογές:

Ποσαρισμένα ροδάκινα σε συσκευασία δώρου

Ποσαρισμένα ροδάκινα σε συσκευασία δώρου

1. Κονσερβοποιείτε τα φρούτα, βάζοντάς τα σε αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντας με το καυτό σιρόπι, κλείνοντας με τα καπάκια και αναποδογυρίζοντας μέχρι να κρυώσουν.

2. Τα καταναλώνετε μέσα στις επόμενες 5 μέρες, διατηρώντας τα φρούτα στο σιρόπι τους στο ψυγείο.

Μπορείτε να τα σερβίρετε:

α. παρέα στο δίσκο των τυριών

β. παρέα με το παγωτό

γ. αν έχετε ανοικτό bbq, να τα ζεστάνετε ή να τα καραμελώσετε πριν τα σερβίρετε

Το υπόλοιπο σιρόπι μπορείτε να το καταψύξετε μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο ποσάρισμα.

Τα ροδάκινα της πρώτης φωτογραφίας έχουν ζεσταθεί και καραμελώσει στο γκριλ, πριν ακουμπήσω πάνω τους δυό μπάλλες παγωτό βανίλια, περιχύσω με το ροζέ συμπυκνωμένο σιροπάκι τους και πασπαλίσω με λεπτοσπασμένη πραλίνα αμυγδάλου.

1 σχόλιο

  1. Αμάν τι νόστιμο πράγμα θα είναι αυτό…να μπορούσα να πάρω ένα μεζεδάκι…υπέροχο φαίνεται και σίγουρα υπέροχο θα είναι.Αντιγράφω η ..κλεφτούλα και ελπίζω μια φορά να το κάνω, τώρα προσπαθώ να κάνω ..δίαιτα η έρμη!

    Σχόλιο από Αχτίδα — 29 Αυγούστου, 2009 @ 3:22 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.