Life can be TasteFULL

12 Οκτωβρίου, 2009

Γλυκόξινες πιπεριές – το πιο εντυπωσιακό amuse bouche για τις γιορτές!

Κρακεράκια με cream cheese και γλυκόξινες πιπεριές

Κρακεράκια με cream cheese και γλυκόξινες πιπεριές

Amuse bouche (αμύζ μπούσσ) έχουν ονομάσει οι Γάλλοι chef τις μικρές μπουκιές που σερβίρουν πριν το φαγητό, για να υποδεχθούν τους συνδαιτημόνες και να δώσουν μια πρώτη εντύπωση για το ύφος του φαγητού που ακολουθεί.

Είναι μια μπουκιά που προετοιμάζει την όρεξη, συνοδεύει το ποτό του καλωσορίσματος και σε κάνει να νοιώθεις πως οι οικοδεσπότες θα φροντίσουν ιδιαίτερα τους καλεσμένους τους.

Προετοιμαστείτε για τις γιορτές που έρχονται. Αυτές οι  πιπερίτσες λάμπουν κάτω από τα φώτα! Ημιδιάφανες, κόκκινες ή πράσινες (δεν έχω δοκιμάσει με κίτρινες και πορτοκαλί), κολυμπούν στο ξυδάτο σιροπάκι τους και ταιριάζουν τόσο πολύ με τα μαλακά, λευκά και λιπαρά τυριά!

Ετοιμάστε ένα δίσκο, μισή ώρα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας (το πολύ, γιατί μετά χαλάει η εμφάνιση) ή σερβίρετε ξεχωριστά -τα κρακεράκια, το τυρί και τις γλυκόξινες πιπεριές- και φτιάχνει ο καθένας την μπουκιά του. Εκτός από cream cheese ή mascarpone cream, δοκιμάστε με camembert, brie ή και κατσικίσιο μαλακό τυρί.

Γλυκόξινες πιπεριές σε βαζάκια

Γλυκόξινες πιπεριές σε βαζάκια

Οι πιπεριές προετοιμάζονται από τώρα, σαν γλυκό τουρσί, μπαίνουν στα αποστειρωμένα βαζάκια και περιμένουν πότε θα τις καλέσετε στο τραπέζι. Παράλληλα, στολίζουν την κουζίνα ή τα ντουλάπια σας και σας παρακινούν σταθερά να οργανώσετε ένα ακόμα κάλεσμα!

Περιττό να αναφέρω πως είναι ένα delicatessen που δεν υπάρχει στο εμπόριο. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα εξαιρετικό καλαθάκι-δώρο με ένα πακέτο λεπτά κρακεράκια, ένα στρογγυλό τυράκι και το βαζάκι με τις γλυκόξινες καραμελένιες πιπερίτσες.

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πολύ γλυκειές, οι πράσινες έχουν μια ελαφρά πικρή επίγευση. Φαντάζομαι πως και οι κίτρινες ή οι πορτοκαλί θα έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και γλυκειά γεύση.

Χρησιμοποιείστε καλό ξύδι, λευκό από κρασί ή μήλο.

Υλικά:

  • 3 και 1/2 κούπες πιπεριές κομμένες σε καρεδάκια
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες λευκό ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι

Εκτέλεση:

Ανακατέψτε τις πιπεριές με το αλάτι σε μπολ και αφήστε 4 ώρες να μαλακώσουν.

Ετοιμάστε το σιρόπι με το ξύδι και τη ζάχαρη, βάζοντας να βράσουν τα υλικά σε δυνατή φωτιά. Προσέξτε τις αναθυμιάσεις του ζεστού ξυδιού!

Προσθέστε τις πιπεριές (και το ζουμί που έχουν βγάλει) και συνεχίστε το βρασμό σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μην νομίζετε πως το σιρόπι είναι πολύ στην αναλογία. Το χρειάζεστε για να γεμίσετε τα βαζάκια και για να ρέει καλύτερα το τουρσάκι, όπου το χρησιμοποιήσετε.

Κάντε το τεστ του παγωμένου πιάτου, όπως στα γλυκά κουταλιού. Ρίξτε λίγο σιρόπι σε παγωμένο πιάτο, περάστε το δάχτυλό σας ανάμεσα κι αν δεν ενώνονται άμεσα οι δύο πλευρές είναι έτοιμο. Ή κάντε το τεστ της σταγόνας: Ακουμπάτε κατά διαστήματα την τελευταία σταγόνα από την κουτάλα σε ένα λευκό πιάτο και ελέγχετε την πυκνότητά της. Όταν είναι έτοιμο, η σταγόνα έχει όγκο και ύψος («στέκεται»), δεν απλώνει στο πιάτο.

Μοιράστε το μίγμα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, συμπληρώστε με το σιρόπι, κλείστε με τα ζεστά καπάκια, αναποδογυρίστε και αφήστε να κρυώσει. Διατηρείται άνετα 1 χρόνο, εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό μέρος. Όταν ανοιχθεί το βαζάκι, διατηρείται εντός ψυγείου για τουλάχιστον 1 μήνα.

Εκτός από τον εξαιρετικό συνδυασμό με τα λιπαρά τυριά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα hamburgers ή στα hot dogs, με προσθήκη και καυτερής πιπεριάς ή για να σερβίρετε ένα ρολό κιμά επόμενης μέρας.

25 Σχόλια

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ? ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ. Μ’ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙΡΟ ΣΤΑ ΒΑΖΑΚΙΑ. ΞΕΡΕΙΣ ΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ (ONION JAMS) ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ? ΤΙΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ.

    Σχόλιο από mariam — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:16 πμ

    • Δοκίμασέ την πρώτα να δεις πόσο γλυκειά είναι. Ο συνδυασμός με τα λιπαρά τυριά θέλει και λίγη οξύτητα. Ενα πετυχημένο κόλπο που κάνει μια φίλη μου, η Ελένη, που προτιμά τα τσάτνι από τις μαρμελάδες, είναι να τις μετατρέπει προσθέτοντας λίγο ξύδι, για να τις φέρει στο σημείο οξύτητας που θέλει. Κάνε το ίδιο και πες μου αν έπιασε.

      Σχόλιο από Vicky — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 11:43 πμ

  2. Βικάκι, πως γίνεται μια απλή και ταπεινή πιπεριά να την μετατρέψεις σε μια κυρία των τιμών ???? εχω μερικές πιπεριες απο το χωριο και λέω να τις φτιάξω με τον τρόπο που περιγράφεις. Θα τις φτιάξω για τον άντρα μου γιατί εγω δεν είμαι φαν.

    στο έχω ξαναπει και δεν θα βαρεθώ να στο λέω, κάνεις τις καλύτερες παρουσιάσεις !!!

    φιλια πολλά

    Σχόλιο από maria bellou — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:51 μμ

    • Να’σαι καλά Μαράκι 😉

      Σχόλιο από Vicky — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:38 μμ

  3. Βίκυ, αυτό που επιθυμώ να μάθω είναι αν και τα onion jams διατηρούνται για πολλούς μήνες σε αποστειρωμένα βαζάκια. Παρεπιπτόντως σήμερα το πρωί σου έστειλα ένα αίτημα στο facebook. Καλό μεσημέρι.

    Σχόλιο από mariam — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:10 μμ

    • Σίγουρα διατηρούνται με τη μέθοδο της αποστείρωσης. Προσοχή τα καπάκια να είναι άθικτα, στην επίστρωση τους. Αν έχουν γρατζουνιστεί, με το ξύδι θα βγάλουν σκουριά.’Εχεις συνταγή;

      Σχόλιο από Vicky — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:41 μμ

  4. Δώσε μου γλυκόξινα και πάρε μου την ψυχή! Ετοιμάζω κυδώνι τσάτνεϊ για τα ψητά των γιορτών, αλλά νομίζω πως θα φτιάξω και κανα δυο βαζάκια με πιπεριές. Το χρώμα τους, δε, είναι λίαν εορταστικό.

    Σχόλιο από FoodJunkie — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:48 μμ

    • Βγάλε γρήγορα post με κυδώνι τσάτνεϊ, θα ήθελα να φτιάξω. Μ’αρέσει να προετοιμάζομαι για τις γιορτές!

      Σχόλιο από Vicky — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:37 μμ

      • Έπεσα επάνω σε κάτι συνταγες για κυδωνι chutney. Κοίταξε αν θέλεις εδώ: http://hungrybrowser.com/phaedrus/m041403.htm και εδώ: http://fxcuisine.com/Default.asp?language=2&Display=24&resolution=high. Κι αν ξέρεις θα ήθελα σε παρακαλώ να μου πεις πως -αν γίνεται-μπορώ να μετατρέψω ένα μεγάλο βάζο σπιτική μαρμελάδα κυδώνι που δεν την τρώμε σε κάτι γλυκόξινο, προκειμένου κάποια στιγμή να μην πεταχτεί.

        Σχόλιο από mariam — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:07 μμ

      • Θεωρώντας ότι η μαρμελάδα σου θα είναι περίπου 4 κούπες, προτείνω το εξής : Ψιλόκοψε ένα μέτριο κρεμμύδι σε πολύ ψιλά καρέ, σωτάρισέ το σε χαμηλή φωτιά στην κατσαρόλα με ελάχιστο λάδι και 2 κουταλιές σούπας λευκό σιναπόσπορο. Οι σπόροι της μουστάρδας σιγοκαβουρντίζονται και θα αρχίσουν να σκάνε σαν ποπ κορν. Μη φοβηθείς, έτσι αναπτύσσεται το άρωμά τους. Προσοχή στη φωτιά, ίσα που τσιτσιρίζουν. Σβήσε με 1 κούπα μηλόξιδο και πρόσθεσε ένα κομμάτι τζίντζερ κομμένο σε ψιλά καρέ και 2 κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθές. Αφησε το σε χαμηλή φωτιά να ποτίσουν τα σάκχαρα της σταφίδας και του σωταρισμένου κρεμμυδιού το ξύδι. Πρόσθεσε τη μαρμελάδα κυδώνι και ανακάτεψε πολύ καλά. Δοκίμασε τη γεύση. Ανάλογα με τη γλυκύτητα θα πρέπει να ισορροπήσεις την οξύτητα. Ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα ξύδι ή λίγο ακόμα τζίντζερ (ή chili αν σας αρέσουν τα καυτερά). Αφησέ το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά (γιατί θα κολλήσει και θα καεί διαφορετικά) για 20 λεπτά. Το τσάτνι είναι έτοιμο όταν περνάς την κουτάλα στη μέση της κατσαρόλας και μένει αυλάκι που δεν κλείνει αμέσως. Πες μου αν τα καταφέραμε. Ταιριάζει πολύ με ψητό χοιρινό είτε ζεστό είτε κρύο.

        Σχόλιο από Vicky — 29 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:28 μμ

  5. Ε, τώρα που γίναμε και φίλες να στη δώσω τη συνταγη! Που δεν είναι μια, αλλά τρεις και βρίσκονται στο : http://www.thekitchn.com/thekitchn/preserved-foods/three-onion-jams-097988. Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Enjoy και καλό σας βράδυ.

    Σχόλιο από mariam — 12 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:57 μμ

    • Πολύ ωραίο το site που έχεις βρει! Θα δοκιμάσω κι εγώ κάποια από τις τρεις. Και βέβαια μπορεις να κλείσεις σε βαζάκια με το γνωστό τρόπο : καυτά βαζάκια, καυτό μίγμα, ζεστά καπάκια, αναποδογυρίζεις μέχρι να κρυώσει.

      Σχόλιο από Vicky — 14 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:17 μμ

      • Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Χαίρομαι που σου άρεσε το site, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον στο σύνολό του όχι μόνο στη μαγειρική. Εγώ πάντως δεν έχω αξιωθεί να κάνω τίποτα ακόμα, ούτε τις onion jams, ούτε τις πιπεριές σου. Έχει ο Θεός. Τις καλημέρες μου σε όλους.

        Σχόλιο από mariam — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:53 πμ

      • Τελευταία ερώτηση : Με τη ποσότητα πιπεριάς που αναφέρεις πόσα βαζάκια βγαίνουν?

        Σχόλιο από mariam — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:56 πμ

      • Δεν είμαι σίγουρη, νομίζω βγήκαν 4 ή 5 των 120ml

        Σχόλιο από Vicky — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:11 μμ

  6. μολις εφτιαξα ενα βαζακι δοκιμαστικα..
    εχει εκπληκτικη γευση..

    Σχόλιο από αγκαλιες του φεγγαριου — 14 Οκτωβρίου, 2009 @ 3:14 μμ

  7. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πιπεριές φλωρίνης που είναι πιο γλυκές?

    Αχ Βίκη τι μου κάνεις! Κάθε Σ/Κ βάζω το laptop στο πάγκο της κουζίνας για να βλέπω τις οδηγίες και τις απίστευτες photo και έτοιμη για νέες μαγειρικές περιπέτειες.

    Σχόλιο από κατερινα — 14 Οκτωβρίου, 2009 @ 4:09 μμ

    • Η γλυκύτητα της πιπεριάς δεν είναι σημαντική γιατί βράζει σε ξυδάτο σιρόπι ζάχαρης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η φλούδα της πιπεριάς να είναι τρυφερή. Συνήθως ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές Φλωρίνης γι’αυτό το λόγο. Αν βρείς μικρές ή τρυφερές Φλωρίνης, δοκίμασέ τις.
      Έτσι είναι οι σύγχρονες μαγείρισσες! Αγκαλιά με την τεχνολογία στην κουζίνα 😉

      Σχόλιο από Vicky — 14 Οκτωβρίου, 2009 @ 7:21 μμ

  8. Αυτό το έβαλα στο μάτι να το φτιάξω! Πολύ μου άρεσε η ιδέα!

    Σχόλιο από kiki — 18 Οκτωβρίου, 2009 @ 8:56 μμ

    • Περιμένω εντυπώσεις 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 9:05 πμ

  9. Chutney (μαλλον) φραουλας !! Στο
    http://www.lovecooking.gr/index.php?option=com_rapidrecipe&page=viewrecipe&recipe_id=1354&Itemid=54. Καλό ακούγεται και φαίνεται. Να βρισκαμε και φραουλες τέτοια εποχή…

    Σχόλιο από mariam — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 10:05 πμ

    • Δοκίμασέ το με έτοιμη μαρμελάδα φράουλας. Η ζάχαρη και το πιπέρι μου φαίνονται πολύ. Το πιπέρι σπάστο στο γουδί. Θα έλεγα να έβαζες στο έτοιμο βαζάκι μαρμελάδας, 2 κουταλιές βαλσαμικό, 1 κουταλιά σπασμένο πιπέρι, να τα ζεστάνεις σε χαμηλή φωτιά και να το δοκιμάσεις. Ανάλογα πρόσθεσε κι άλλο πιπέρι ή ξύδι. Το χρώμα πάντως δεν δείχνει δελεαστικό στη φωτο. Νομίζω πως με έτοιμη μαρμελάδα θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα σε χρώμα. Πες μου αν το κάνεις.

      Σχόλιο από Vicky — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 1:09 μμ

      • Ααα, έτοιμη μαρμελάδα?? Αρχίσαμε τις «εκπτώσεις»??? Όταν το κάνω θα σου πω. Ευχαριστώ πολύ-πολύ για το χρόνο που μου διέθεσες.

        Σχόλιο από mariam — 19 Οκτωβρίου, 2009 @ 6:00 μμ

  10. Χαίρεται και καλή φθινοπωρινή εβδομάδα. Έφτιαξα χτες βράδυ τις γλυκόξινες πιπεριές κι έγιναν καταπληκτικές. Αν εξαιρέσεις ότι κλείστηκα στη κουζίνα για να μη μυρίσει το σπίτι και κόντεψα να πεθάνω απ΄τις αναθυμιάσεις, το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. Εύγε για τη συνταγή! Δυστυχώς μου βγήκαν μόνο 2 βαζάκια της μαρμελάδας. Σειρά έχουν οι onion jams και επανέρχομαι με σχόλιο. Καλή μέρα σας.

    Σχόλιο από mariam — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 12:42 μμ

    • Προειδοποίησα για τις αναθυμιάσεις! Με μάσκα την επόμενη φορά 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 26 Οκτωβρίου, 2009 @ 2:06 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.