Life can be TasteFULL

2 Νοεμβρίου, 2009

Πράσινη σαλάτα με φιλετάκια πορτοκαλιού και μαριναρισμένο κρεμμύδι

010

Πολύχρωμη, αρωματική σαλάτα – ιδανική για τηγανητά και ψητά

Μια πράσινη σαλάτα δεν μπορεί ποτέ να γίνει βαρετή! Μόλις απομακρυνθείτε από τα κλισέ του μαρουλιού θα απελευθερώσετε τη δημιουργικότητά σας και θα συνδυάζετε υλικά, φτιάχνοντας κάθε φορά μια ξεχωριστή σαλάτα.

Η σημερινή σαλάτα είναι ιδανική να συνοδέψει τηγανητά και ψητά. Την έβαλα δίπλα σε τηγανισμένο Συμιακό γαριδάκι, θα την έβαζα εύκολα παρέα σε κοτόπουλο πανέ, σνίτσελ, μπριζόλα στη σχάρα…

Η φρεσκάδα και η οξύτητα του φρέσκου πορτοκαλιού (μόλις βγήκαν τα καινούργια πορτοκάλια), μαζί με τη γλυκιά σπιρτάδα του μαριναρισμένου κρεμμυδιού «κόβουν» το λάδι του τηγανίσματος στη γεύση. Τα ζουμερά και τραγανά λαχανικά «ξυπνούν» και δροσίζουν τον ουρανίσκο. Όσο για το χρώμα, τι να πώ! στολίζει το πιάτο και ανοίγει την όρεξη.

Σ’ αυτήν τη σαλάτα, θα εφαρμόσετε τρεις τεχνικές: πως να κόβετε μπουκιές ένα φύλλο μαρουλιού τύπου romaine (το κλασικό με το μίσχο στη μέση), πως να φιλετάρετε ένα πορτοκάλι και πως να μαρινάρετε ροδέλες ξερού κρεμμυδιού.

Α. Πως να κόβετε μπουκιές ένα φύλλο μαρουλιού τύπου romaine

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να τυλίγουμε σε ρολλά τα φύλλα του μαρουλιού και να τα κόβουμε σε λωρίδες ψιλές ή πιο χοντρές μαζί με το τραγανό μίσχο τους. Το κόψιμο με το μαχαίρι οδηγεί σε ευκολότερη οξείδωση των κομμένων επιφανειών, θα έχετε δει να μαυρίζει η ψιλοκομμένη σαλάτα σχετικά γρήγορα. Επίσης, όσο πιο μικρά κομμάτια κόβουμε την σαλάτα τόσο πιο σύντομα χάνει τα θρεπτικά της συστατικά. Αυτοί είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στο νέο τρόπο κοπής της πράσινης σαλάτας:  με το χέρι, σε μπουκιές που πιάνονται εύκολα με το πηρούνι και δεν θέλουν κόψιμο με μαχαίρι μετά στο πιάτο.

Στραγγίζετε τα πλυμμένα φύλλα στο στραγγιστήρι λαχανικών (αυτό που με τη βοήθεια της φυγόκεντρου δύναμης αφαιρεί τα νερά από τις σαλάτες και τα μυρωδικά) και τα βάζετε να στεγνώσουν τελείως σε μια πετσέτα κουζίνας. Παίρνετε ένα φύλλο μαρουλιού και το τσακίζετε δεξιά και αριστερά από το μίσχο ώστε να τον αφαιρέσετε και να μείνουν τα μαλακά πράσινα φύλλα μόνο.

Τους μίσχους δεν τους πετάτε φυσικά. Η τους τρώτε σαν σνακ, μέχρι να κόψετε τα φύλλα σε κομμάτια μπουκιάς ή τους βάζετε σαν υπόστρωμα σε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, σέσκουλα (στον πάτο της κατσαρόλας) ή τους προσθέτετε ψιλοκομμένους στο φρικασέ μαζί με τα άλλα μαρούλια ή στο χοιρινό με σέλινο.

Τα κομμένα φύλλα διατηρούνται έτοιμα για κατανάλωση στο ψυγείο για 3 ημέρες (τελείως στεγνά ή σε τάπερ στρωμένο με χαρτί κουζίνας ή σε σακούλα τροφίμων κλειστή με αέρα μέσα της, σαν μπαλίτσα, και ένα χαρτί κουζίνας να απορροφά την υγρασία).

Β. Πως να φιλετάρετε ένα πορτοκάλι

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται για όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρεϊπ φρουτ, νεράτζια, κίτρο, περγαμόντο και μανταρίνια ακόμα, αρκεί η φλούδα τους να είναι σφικτή πάνω στο φρούτο).

Χρειάζεστε πολύ καλά ακονισμένο μαχαίρι και μια επιφάνεια κοπής. Κόβετε βαθειά το πάνω (εκεί που είναι το κοτσάνι) και κάτω μέρος (το ακριβώς αντίθετο) του φρούτου ώστε να φανεί η σάρκα του. Το ακουμπάτε όρθιο στην επιφάνεια κοπής και κρατώντας το σταθερό με το ένα χέρι, αφαιρείτε με το μαχαίρι λωρίδες από την φλούδα και όλο το άσπρο εσωτερικό, ώστε να φανεί η σάρκα του φρούτου. Όταν έχετε ολοκληρώσει το καθάρισμα, πάρτε το φρούτο στα χέρια σας και αρχίστε να αφαιρείτε τα φιλετάκια, τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στις λευκές μεμβράνες του φρούτου. Βάλτε ένα μπολ από κάτω να μαζεύει το χυμό.

Στην αρχή θα σας πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να εξοικειωθείτε στο φιλετάρισμα, αλλά μετά θα το κάνετε με μεγάλη ευκολία. Είναι θέμα συνήθειας. Τα φιλετάκια διατηρούνται στο ψυγείο μέσα σε τάπερ και -αν τα ετοιμάζετε για τραπέζι- μπορείτε να τα ετοιμάσετε από την προηγούμενη ημέρα και να τα φυλάξετε μέσα στο χυμό τους.

Γ. Πως να μαρινάρετε ροδέλες κρεμμυδιού

Το ξερό κρεμμύδι έχει συχνά έντονη γεύση και μυρωδιά που δεν δένει εύκολα με τις πράσινες σαλάτες. Με το μαρινάρισμα χάνει τη βαρειά μυρωδιά, αποκτά δροσιά και σπιρτάδα και ένα απαλό ροζ χρώμα. Στην ουσία εξευγενίζεται και συνοδεύει εξαιρετικά τα φιλετάκια του πορτοκαλιού.

Κόψτε σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και βάλτε το σε μπολ. Περιχύστε με λίγο λευκό ξύδι. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Ανακατέψτε με τα ακροδάχτυλα να πάει παντού το μίγμα και αφήστε το για 30′.

Εκτός από τις πράσινες σαλάτες, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην πατατοσαλάτα, στα humburgers και στα hot dogs.

Υλικά:

  • 1 τρυφερό μαρούλι, κομμένο σε μπουκιές
  • 3 κουταλιές σούπας φύλλα μαϊντανού (κομμένα με το χέρι, χωρίς τα κοτσανάκια τους)
  • φιλετάκια από 2 μικρά πορτοκάλια
  • μαριναρισμένες ροδέλες από 2 μικρά ξερά κρεμμύδια
  • μερικές λεπτές ροδέλες κόκκινης γλυκειάς πιπεριάς

Για το dressing :

  • 2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι
  • 4 κουταλιές σούπας λάδι ελιάς
  • μερικά φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου ψιλοκομμένα ή λίγο ξερό δυόσμο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Έχετε έτοιμα όλα τα υλικά και κάνετε το στήσιμο λίγο πριν την σερβίρετε. Αν αφήσετε τη σαλάτα περιχυμένη με το dressing, σε μισή ώρα, θα έχει μαραθεί και θα θέλει πέταμα. Ετοιμάστε το dressing, βάζοντας όλα τα υλικά σε βάζο με καπάκι ή κτυπώντας σαν φραπέ ή με το μιξεράκι του φραπέ. Το dressing διατηρείται στο ψυγείο και γίνεται καλύτερο όσο μένει, γιατί διαχέονται τα αρώματα. Μπορείτε να έχετε έτοιμο dressing για όλες τις σαλάτες της εβδομάδας σας.

Ανακατέψτε σε μεγάλο μπολ τα φύλλα του μαρουλιού, του μαϊντανού και το dressing, ανάλαφρα με τα δάχτυλά σας. Στρώστε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώστε τις ροδέλες κρεμμυδιού, χωρίς το ζουμί τους. Τοποθετείστε τα φιλετάκια πορτοκαλιού και τις ροδέλες της πιπεριάς, ώστε να έχετε ωραίο οπτικό αποτέλεσμα. Περιχύστε με το dressing που έχει μείνει στο μπολ.

5 Σχόλια

  1. Σε ευχαριστώ! Λατρεύω τις σαλάτες και βρήκα πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και γνώσεις στο άρθρο σου!

    Σχόλιο από Αγγελική Ν — 2 Νοεμβρίου, 2009 @ 8:10 μμ

  2. Ωραίο το μαρινάρισμα του κρεμμυδιού ως ιδέα, αν και μου πέφτει λίγο δύσπεπτο ούτως ή άλλως. Πάντως εγώ χωρίς το στραγγιστήρι σαλάτας δεν θα μπορούσα καθόλου! Είναι φρικτό να τρως σαλατα με νερά…

    Σχόλιο από FoodJunkie — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 2:57 μμ

  3. Φτιάχνω αυτή τη σαλάτα και τη πασπαλίζω με σουσάμι. Απίστευτη γεύση!!

    Σχόλιο από κατερινα — 3 Νοεμβρίου, 2009 @ 3:22 μμ

  4. Vicky bravo! Πραγματικά υπέροχη σαλάτα…ήθελα να την φτιάξω… αλλά με πρόλαβε η φίλη μου η Τάνια που μας είχε τραπέζι χτες…είμαστε και οι δύο θαυμάστριες σου…μιας και είμαστε σχετικά πρόσφατες στην κουζίνα και δεν αυτοσχεδιάζουμε ακόμα…ακολουθούμε κατά γράμμα αρκετές συνταγές σου και… δεν μας έχει απαγοητεύσει καμία! Συγχαρητήρια και πάλι! Είσαι ο άνθρωπος μας! Keep up the good work!

    Σχόλιο από Maria Z. — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:53 μμ

    • Καλώς τες! Είστε το ιδανικό target group μου γιατί θέλω πολύ να ξέρω πόσο κατανοητά θα είναι όλα αυτά στη κόρη μου όταν αξιωθεί να μαγειρέψει. Προς το παρόν τρώει στη λέσχη και δεν αγγίζει κατσαρόλα στο σπίτι της. Σε λίγο θα αρχίσει και η εξεταστική της οπότε bye, bye κουζίνα για τα καλά. Να μου γράφετε σχόλια, είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να με κάνετε χαρούμενη και να σας λύνω όποιες απορίες, μέχρι όλα να τα κάνετε τέλεια!

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 1:25 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.