Life can be TasteFULL

15 Νοεμβρίου, 2009

Μίνι πατατούλες και crostini λαχανικών και τυριών για party

011

Πατατούλες με crème fraîche, chilli και φρέσκο κρεμμυδάκι

Ας περάσουμε τώρα σε πιο «γεμάτες»  γεύσεις, να σας χορτάσω κιόλας! Crostini με μοτσαρέλα, λάδι βασιλικού και chili. Και μετά crostini με φιλετάκια ψητής μελιτζάνας και πιπεριάς με παρμεζάνα. Και στο τέλος, πατατούλες με crème fraîche, chilli και φρέσκο κρεμμυδάκι. Οι  πατατούλες μου άρεσαν πολύ και πήραν την  κεντρική φωτογραφία.

Μικρές πατατούλες μιας μπουκιάς με το φλούδι τους, βρασμένες στον ατμό και σερβιρισμένες με crème fraîche, ροδέλες καυτερής πιπεριάς και πράσινο κρεμμυδάκι. Το ξύσμα λεμονιού και ο άνιθος δίνουν έξτρα άρωμα και φρεσκάδα.

Βρήκα πατατούλες τόσο γλυκειές και τόσο νόστιμες που δυσκολεύτηκα να μην τις φάω σαν λουκουμαδάκια, έτσι σκέτες. Ήθελα πολύ να τις δω στολισμένες και χρωματιστές στην πιατέλα. Αυτή η πιατέλα κάνει τους καλεσμένους πολύ χαρούμενους!

Ας ξεκινήσω με τα crostini, όμως. Crostini με φιλετάκια ψητής μελιτζάνας και κόκκινης πιπεριάς με λάδι, σκόρδο και κομματάκια παρμεζάνας. Η παρμεζάνα ισορροπεί τέλεια την οξύτητα. Το σκόρδο μπορεί να κυμανθεί ανάλογα με τη προτίμησή σας.

032a

Crostini με φιλετάκια ψητής μελιτζάνας και πιπεριάς και παρμεζάνα

Η μελιτζάνα και η πιπεριά ψήνονται στο φούρνο και ξεφλουδίζονται. Αν έχετε προσέξει, μπορείτε να βγάλετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε μακρόστενα φιλετάκια, τραβώντας προσεκτικά από το μέρος του κοτσανιού μικρά κομμάτια. Έτσι κάνει ο θείος μου και τα βάζει μετά -μαζί με τα φιλετάκια της πιπεριάς- να μαριναριστούν μαζί με σκόρδο, λίγο λάδι και ξύδι σε στρώσεις, σε γυάλινο δοχείο. Φτιάχνει έτσι ένα φρέσκο τουρσάκι που διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες και έχει πάντα μεζέ για το κρασί του!  Μου έστειλε ένα μπολ, το τίμησα όπως έπρεπε και κερνάω και σας! Φτάξτε το και πείτε μου.

Η επόμενη μπουκίτσα θα ηρεμήσει και θα δροσίσει τον ουρανίσκο μας. Crostini με φέτες βουβαλίσιας μοτζαρέλας, chilli, ξύσμα λεμονιού και λάδι βασιλικού.

Η βουβαλίσια μοτσαρέλα είναι πιο τρυφερή, υγρή και βελούδινη από την αγελαδινή γιατί έχει περισσότερα λιπαρά. Ο βασιλικός την αρωματίζει και κάνει υπέροχα πράσινο το λάδι που την περιχύνει. Λυώστε μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού μαζί με λίγο λάδι στο γουδί, αυτό είναι όλο. Η ένταση από την καυτερή πιπεριά είναι ελάχιστη, το άρωμα από το λεμόνι εξαιρετικό.

047

Crostini με μοτζαρέλα, chilli, ξύσμα λεμονιού και λάδι βασιλικού

Αν,δε, προσθέσετε λίγο χοντρό αλάτι θα ζωντανέψουν όλες οι γεύσεις!  Μπορείτε να βάλετε και κάπαρη. Τα τοματάκια πάνε όπου πάει και η μοτσαρέλα. Αγκαλιά!

Ώρα τώρα να σερβίρω και να σας πω για τα πατατάκια. Τα βρήκα συσκευασμένα, προέλευσης Κυπριακής, στο σουπερ μάρκετ. Μουλιάστε τα σε χλιαρό νερό να μαλακώσει το χώμα, τρίβοντας με τα χέρια σας. Αλλάξτε νερά. Όταν είναι σχετικά καθαρό, πλύντε τις μια μια με βουρτσάκι. Ξεπλύνετε ξανά.

Βάλτε αρκετό νερό  (υπολογίστε να τις σκεπάζει) να κοχλάσει και ρίξτε τις μέσα να «αποστειρωθούν» για λίγα λεπτά. Αυτό το κάνω επειδή θα τις φάμε με τη φλούδα. Αν θέλετε συνεχίζετε το βράσιμο έτσι ή τις βγάζετε, τις βάζετε στο καλαθάκι των λαχανικών, αφαιρείτε το περισσότερο νερό και τις βράζετε στον ατμό. Μην ξεχάσετε και στις δύο μεθόδους να ρίξετε αλάτι στο νερό. Κάνει διαφορά στη γεύση.

Όταν τρυπιούνται με τη μύτη του μαχαιριού είναι έτοιμες. Βγάλτε τις σε μπολ, αδειάστε το νερό από την κατσαρόλα και ξαναρίξτε τις μέσα να φύγει η περισσή υγρασία. Μπορείτε να τις κρατήσετε έτσι, σε σχετικά ζεστή θερμοκρασία για αρκετή ώρα, σκεπάζοντας με το καπάκι.

  • Όταν είστε έτοιμες να στήσετε την πιατέλα, κόψτε -αν χρειάζεται- λίγο από το κάτω μέρος της πατάτας για να στέκεται και λίγο από το πάνω για να βάλετε την κρέμα και τα μυρωδικά. Αν είναι πιο μεγάλη, κόψτε στη  μέση.
  • Αντί για crème fraîche, μπορείτε να βάλετε στραγγιστό γιαούρτι ή cream cheese ή κρέμα μασκαρπόνε ή ανθότυρο δουλεμένο με λίγη κρέμα γάλακτος, γενικά μια λευκή κρέμα στην ισορροπία λιπαρών που θέλετε.
  • Αν έχετε φρέσκες καυτερές κόκκινες πιπεριές χρησιμοποιείστε τις. Αν όχι, υπάρχουν στο σουπερ μάρκετ σε τουρσί (κόκκινες και πράσινες). Κόψτε πολύ λοξά ροδελίτσες και βάλτε πάνω στην κρέμα.
  • Πασπαλίστε με μικρές ροδέλες από τα πράσινα φύλλα του φρέσκου κρεμμυδιού, με ξύσμα λεμονιού από zester και μικρές τουφίτσες άνιθου. Λίγο λάδι -σε πολύ λεπτή ροή- δίνει ένα άγγιγμα.

Πριν σερβίρω την τιραμισού στα υπέροχα ποτήρια της γιαγιάς μου – θα είναι το καλωσόρισμα στο νέο site- ελπίζω να ικανοποίησα τη γεύση σας και να βρήκατε ενδιαφέρον το cocktail party μου. Οι γιορτές είναι μια ανάσα μακριά και το να έχουμε έτοιμες λύσεις είναι ηρεμία ψυχής.

Αύριο έρχονται οι μυστικές συνταγές «Φρέσκια σπιτική crème fraîche και sour cream». Χάρηκα τόσο πολύ που τις βρήκα και γίνονται με διαθέσιμα υλικά στην Ελλάδα, ενώ οι αρχικές συνταγές έλεγαν όχι! Δεν νομίζω πως έχω πιο μοναδικό δώρο να σας δώσω, από όλο το αρχείο συνταγών μου!

Αυτή θα είναι η τελευταία συνταγή που θα ανεβάσω στο https://tastefull.wordpress.com. Μεσοβδόμαδα ταξιδεύουμε στο http://tastefull.gr. Διώχνουμε το μπλε background και οργανώνουμε το γραφείο στον πάγκο της κουζίνας μου 🙂

14 Σχόλια

  1. Φανταστική συνταγή, θα την κάνω αύριο…μου έδωσες πολύ καλή ιδέα…
    Μου αρέσει πολύ το blog σου και έχω βάλει link στα:
    http://ora0.wordpress.com, http://canopyltd.wordpress.com/,
    Συνεχίστε την προσπάθειά σας…σας επισκέπτομαι συχνά!

    Σχόλιο από Idea Studio — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:39 μμ

    • Σ’ευχαριστώ για την προώθηση του blog. Καλά μαγειρέματα!

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:06 μμ

  2. Υπέροχες προτάσεις! Σε ευχαριστώ πολύ γιατί τέτοιες λύσεις μου λύνουν τα χέρια και με προκαλούν για νέες περιπέτειες στη κουζίνα!!! Εδώ θα είμαι για την συνέχεια! Vicky μπράβο!

    Σχόλιο από Αγγελική Ν — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:16 μμ

    • Έχω και μια ερώτηση! Πώς κόβεις τόσο λεπτό το ψωμάκι? Είναι θέμα μαχαιριού ή καταψύχεις το ψωμί ή…?

      Σχόλιο από Αγγελική Ν — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 5:20 μμ

      • Το ψωμί κόβεται τόσο λεπτό όταν είναι μπαγιάτικο 2-3 ημερών. Μπορείς να μισοκαταψύξεις φρέσκια μπαγκέτα και να κόψεις επίσης τόσο ψιλές φέτες. Επειδή ψήνονται οι φέτες στο φούρνο ή στη τοστιέρα διατηρούνται μια χαρά σε αεροστεγές βάζο (σαν αυτά των μπισκότων). Έτσι στις γιορτές φροντίζω να ετοιμάζω ένα βάζο crostini και να τα έχω έτοιμα για έκτακτες πιατέλες (με ό,τι άλλο -λαχανικό, αλλαντικό, τυρί) έχω διαθέσιμο.

        Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:12 μμ

    • Σ’ευχαριστώ Αγγελική! Αυτό θέλω κι εγώ να πετύχω. Να είναι διαθέσιμες εύκολες λύσεις και να διώξουμε το άγχος από την κουζίνα.

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:08 μμ

  3. σουπερ πατατουλες!!! αλλα που θα βρω τοσο μικρες???

    Σχόλιο από marie — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:47 μμ

    • Τις πήρα στον ΑΒ, συσκευασμένες, προέλευσης Κύπρου. Νομίζω πως και στη λαϊκή θα βρείς.

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:12 μμ

  4. Οι ιδεές σου οπως πάντα νοστιμότατες! Σου εύχομαι να συνεχίσεις το ίδιο δυναμικά και αισιόδοξα και στο νέο σου site.Πάντα σε συναντώ,και πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα! Δίνεις ενα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τις γαστρονομικές σου προτάσεις.Σίγουρα ξεκινούν πολλά από την κουζίνα μας!! Ανυπομονώ να βρεθώ στο νεο σου χώρο!

    Σχόλιο από φουλα — 15 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:16 μμ

    • Χαίρομαι για όσα εισπράττεις! η κουζίνα μας είναι η εστία του σπιτιού, από εδώ ξεκινά η δημιουργία, η φλόγα, η ενότητα. Μαγειρέψτε και μαγέψτε τον κόσμο σας (νέο σύνθημα!). Ανυπομονώ να σας καλοδεχτώ στο νέο site!

      Σχόλιο από Vicky — 16 Νοεμβρίου, 2009 @ 12:16 μμ

  5. Βίκυ μου (σε νιώθω τόσο οικεία) ζωγραφίζεις με τις συνταγές σου, γράφεις τις πιο όμορφες μελωδίες με τα σχόλια σου και μας γαργαλάς τον ουρανίσκο με τις γεύσεις σου! Συνέχισε την εξαιρετική δουλειά που κάνεις!

    Τις ευχές μου να είσαι καλά στην υγεία σου εσύ προσωπικά τα παιδιά σου και ο σύζυγος σου!

    χχχ

    Σχόλιο από Κωνσταντίνα — 17 Νοεμβρίου, 2009 @ 8:41 πμ

    • Σ’ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα για τις ευχές σου! Τέτοια μου λέτε και με κάνετε πολύ χαρούμενη 🙂 🙂 🙂

      Σχόλιο από Vicky — 17 Νοεμβρίου, 2009 @ 7:38 μμ

  6. Μας έχεις τρελάνει με αυτες τις μπουκίτσες! Ξέρεις, θα μπορούσα να τρώω, μόνο τέτοια 🙂

    Σχόλιο από FoodJunkie — 17 Νοεμβρίου, 2009 @ 10:21 πμ

  7. Αν ήξερε ο Καποδίστριας ότι οι ταπεινές πατάτες του θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε κάτι τέτοιο, ίσως να έδινε άλλες οδηγίες στην φρουρά του!

    Σχόλιο από kif — 17 Νοεμβρίου, 2009 @ 8:08 μμ


RSS feed for comments on this post.

Blog στο WordPress.com.