Life can be TasteFULL

31 Ιουλίου, 2009

Σπιτικές λιαστές τομάτες – παιχνιδάκι με τόσο καυτό ήλιο

Λιαστά τοματάκια cherry

Λιαστά τοματάκια cherry

Οι τομάτες είναι στην καλύτερη εποχή τους και ο ήλιος στις πιο καυτές ημέρες. Ξεχασμένη πρακτική να στεγνώνουμε τις τομάτες στον ήλιο, αλλά με τις τιμές που έχουν οι λιαστές τομάτες στο λάδι ή το πολύ σκούρο χρώμα που έχουν οι αποξηραμένες τομάτες του εμπορίου, είπα να δοκιμάσω να κάνω λιαστά μερικά τοματάκια cherry!

Τα άνοιξα στη μέση, τα πασπάλισα με λίγο χοντρό αλάτι (όχι πολύ, δεν τα «χιόνισα»), τα έβαλα σε ρηχό ταψί, τα σκέπασα με τούλι και τα άφησα για 3 ημέρες στον ήλιο. Εγιναν όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία. Τα πιο μικρά στέγνωσαν περισσότερο, τα πιο μεγάλα ήταν μαλακά στο άγγιγμα. Δεν ήταν πολύ αλμυρά, τα έτρωγα ευχάριστα έτσι σαν σνακ.

Αν διαλέξετε πομοντόρια μικρά (που έχουν λίγα υγρά), κόψτε τα κάθετα στη μέση (στο κοτσάνι), ακολουθείστε την ίδια διαδικασία και σε μία εβδομάδα θα είναι έτοιμα. Φυλάξτε τα σε υφασμάτινες θήκες, να αερίζονται.

Όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, βουτήξτε τα, στιγμιαία, σε νερό ή ξύδι που κοχλάζει, σε περίπτωση που έχουν αποκτήσει βακτήρια και μετά αφήστε να μουσκέψουν σε νερό. Μπορείτε να κάνετε τις «παστές» τομάτες, όπως τις λένε στην Κρήτη, τηγανητές, βουτώντας τις σε κουρκούτι από αλεύρι και νερό και προσφέροντάς τις συνοδευτικό μεζέ στη ρακή.

Εξαιρετική πηγή έμπνευσης!

Εξαιρετική πηγή έμπνευσης από http://www.chezpim.com

Εναλλακτικά, φυλάξτε τις αποξηραμένες τομάτες σε ελαιόλαδο, αφού πρώτα τις κάνετε μπάνιο σε ξύδι που βράζει. Βάλτε τις σε γυάλινα βάζα, όσο πιο κοντά η μία πάνω στην άλλη. Προσθέστε σκελίδες σκόρδο -ζεματισμένες επίσης στο ξύδι- και βότανα (ματζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός). Γεμίστε με ελαιόλαδο. Σφραγίστε τα βάζα και -αν θέλετε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπάνω – αποστειρώστε τα βάζα (μέσα σε κατσαρόλα, με νερό που βράζει για 30 λεπτά).

Μπορείτε να τις προσφέρετε σκέτες για σνάκ ή για ορεκτικό, να κάνετε με αυτές πέστο ή να τις προσθέσετε σε άλλη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Η γεύση τους είναι συμπυκνωμένη και έντονη. Αν φτιάξετε τις δικές σας θα ελέγξετε και πόσο αλάτι θα προσθέσετε.

Αν τώρα η διαδικασία στεγνώματος στον ήλιο, σας φαίνεται δύσκολη, υπάρχει και ο ηλεκτρικός φούρνος σαν επιλογή, όλο το χρόνο μάλιστα! Απλώστε τις κομμένες τοματούλες στις λαμαρίνες του φούρνου (και περισσότερες λαμαρίνες με πρόγραμμα αέρα), ρυθμίστε τον φούρνο στους 80 βαθμούς Κελσίου και αφήστε τις όλη νύχτα να στεγνώσουν. Αν χρειάζεται περισσότερο χρόνο, συνεχίζετε την επόμενη μέρα.

Μπορείτε να τις αλείψετε με μυρωδικά (λάδι, σκόρδο λυωμένο, αλάτι, ρίγανη) για περισσότερο άρωμα, πριν τις ψήσετε. Αφήστε τις να κρυώσουν. Φυλάξτε τις στο ψυγείο, σκεπασμένες με λάδι, για 1 μήνα ή συσκευάστε τις σε βαζάκια με λάδι.

Με την ίδια πρακτική, αν ψήσετε τις τομάτες για δύο ώρες σε λίγο δυνατότερο φούρνο, θα έχετε ψητές τομάτες για ένα ζηλευτό brunch ή συνοδευτικό στα ψητά σας!

6 Σχόλια

  1. yperoxi idea!

    Σχόλιο από Μάρθα — 13 Αυγούστου, 2009 @ 4:26 μμ

  2. Επιτέλους, θα μπορώ να απολαμβάνω τις αγαπημένες μου λιαστές ντομάτες συχνότερα και με πολύ λιγότερο κόστος.
    Ευχαριστώ

    Σχόλιο από rogjorn — 19 Αυγούστου, 2009 @ 8:40 πμ

  3. Καλημέρα.

    Bravo για το πολύ ωραίο blog. To διαβάζω ανελλιπώς. Έχω φτιάξει πολλές από τις συνταγές αλλά με τις λιαστές ντομάτες κάτι δε πάει καλά. Δοκίμασα δύο φορές αλλά και τις δύο φορές χάλασαν πριν στεγνώσουν και τις πέταξα. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να φταίει. Αν κάποιος έχει καμμία ιδέα….
    Ευχαριστώ.

    Σχόλιο από κατερινα — 7 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 12:39 μμ

    • Πως γίνεται να χαλάσουν πριν στεγνώσουν; ακόμα είναι στο φούρνο. Είναι αλατισμένες επίσης. Δοκίμασα να στεγνώσω τοματάκια cherry στο φούρνο αντί στον ήλιο και χρειάστηκε νομίζω δύο ημέρες. Οι μεγαλύτερες τομάτες θέλουν περισσότερο χρόνο. Ξεκινάς με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα γυρίζεις κάποια στιγμή και από την άλλη πλευρά να βεβαιωθείς ότι θα τα υγρά θα πέσουν στο ταψί. Όταν είναι έτοιμες δεν νοιώθεις καμμία υγρασία στα χέρια σου όταν τις πιάνεις. Τι ντομάτες χρησιμοποίησες; μεγάλες; μήπως πολύ ώριμες; έλα να βρούμε τη λύση

      Σχόλιο από Vicky — 7 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 3:08 μμ

  4. Vicky καλημέρα.
    Δε ξέρω τι φταίει. Μπορεί το ότι ήταν λίγο μεγάλες, ή το γεγονός ότι τις μάζεψα από το κτήμα και όταν τις άπλωσα δεν είχε πολύ ζέστη αλλά υγρασία και σχετικό κρύο.
    Θα ξαναδοκιμάσω στο φούρνο και με μικρότερα ντοματάκια και θα σου ξαναγράψω.
    Ευχαριστώ πολύ,
    Κατερίνα

    Σχόλιο από κατερινα — 8 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 1:12 μμ

  5. Αυτό σίγουρα φταίει. Βασική προϋπόθεση της λιαστής τομάτας είναι ο ζεστός καιρός (φουλ ζέστη). Ο κρύος και υγρός καιρός βοηθά την ανάπτυξη βακτηρίων που μουχλιάζουν τη τομάτα. Επίσης οι μεγάλες τομάτες έχουν πολλά υγρά και δεν μπορούν να γίνουν λιαστές. Χρειάζεται να έχει σάρκα η τομάτα και να αφαιρέσεις όσα υγρά μπορείς. Τα πομοντόρια είναι η συνηθισμένη επιλογή για λιαστές τομάτες. Τα τοματάκια cherry που δοκίμασα έχουν πλάκα γιατί γίνονται πιο εύκολα.

    Σχόλιο από Vicky — 9 Σεπτεμβρίου, 2009 @ 5:39 μμ


RSS feed for comments on this post.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.